Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В САЩ опростяват данъци при преобразуване на автомобили на електричество

09 февруари 2023, 13:04 часа • 1522 прочитания

Властите в САЩ готвят данъчен стимул в размер до 2000 долара за тези, които преобразуват автомобилите в електрически преводни средства. Идеята е на сенатора от щата Калифорния - Антъни Портантино , който представи законопроект 301. Той предвижда сумата да бъде спадната от дължимите през годината данъци, ако длъжникът се откаже от ДВГ на колата си и го замени с електрическа задвижваща система.

Подобен ход ще постигне няколко цели наведнъж - ще намали броя на колите със стари „мръсни“ двигатели, като същевременно ще увеличи броя на електрическите автомобили, а също така ще създаде нови работни места, тъй като повече американци ще се обърнат към сервизите за преобразуване.

Една нова електрическа кола в САЩ струва средно над 65 000 долара, което е твърде скъпо за средния американец. В същото време прехвърлянето на горивна машина към електричество може да струва само 14 000 долара, отбелязва Портантино.

Експерти обаче посочват, че отделни производители предлагат електрически мотори и други компоненти за преобразуване на автомобила, но в повечето случаи подобна трансплантация изисква закупуване на донорска кола.

Калифорнийският борд за въздушни ресурси обаче вече работи върху решение на този проблем. Ако проектът бъде приет, регулаторът не само ще бъде отговорен за идентифицирането на кандидатите за обезщетения, но и ще им помогне да получат подходящи комплекти за преобразуване. Освен това ще бъдат създадени допълнителни работни места в цеховете в цялата страна.

Проектът ще помогне за изпълнението на плана на калифорнийските власти за забрана на продажбите на бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. След 12 години всички нови автомобили в щата трябва да бъдат оборудвани с електрически, хибридни или други екологични системи за задвижване.

Други щати може да последват Калифорния. Въпреки това, не навсякъде се подкрепя „зелената“ мобилност. Например, в Уайоминг, който е известен с добави на нефт и газ, републиканците насърчават обратната идея - мораториум върху продажбата на електрически автомобили.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес