Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полицията в Лос Анжелис се обзаведе с Tesla Model S

19 октомври 2016, 12:16 часа • 2069 прочитания

Полицейският департамент на Лос Анжелис (LAPD) постигна споразумение с компанията Tesla Motors за създаването на „пълноценен полицейски автомобил” на базата на електромобила Model S P85D. Това съобщава NBC Los Angeles.

В момента в автопарка на местната полиция има 100 електромобила BMW i3, които обаче не стават за патрулиране. Новите машини на Tesla ще бъдат предназначени за такава дейност, като ще могат да преследват нарушители на закона. В оборудването им са включени радиостанции, компютър с достъп до база данни, „клетка” за превозване на арестувани, а също така и специален отсек за съхраняване на оръжието.

Модификацията Tesla Model S P85D е оборудвана с 2 електромотора с мощност 224 к.с. на предната ос и 476 к.с. на задната. Електромобилът може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,1 секунди, а максималната му скорост е ограничена по електронен път на 250 км/ч. С едно зареждане седанът изминава 440 км, като цената му превишава 100 000 щатски долра.

Първите 2 бройки от електромобила се тестват от правоохранителните органи на Лос Анжелис още от есента на 2015 г. Машините са напълно оборудвани и готови за употреба. Въпреки това през лятото на 2016 г. полицията закупи 100 електромобила BMW i3, които се ползват за второстепенни дейности. Тяхната цена е по-висока от тази на стандартни автомобили, но пък експлуатацията им е с 15% по-евтина.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес