Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фалитите в германската автомобилна индустрия започнаха

22 ноември 2022, 17:29 часа • 6605 прочитания

Доставчиците на оборудване за големите автомобилни производители не успяват да се справят с кризата и това се усеща най-вече в Германия, където фалира компанията BIA Forst. Тя е основният производител на хромираните лога (емблеми) със звезди за автомобили Mercedes-Benz.

Заводът, който произвежда части и за други германски автомобилни производители, ще бъде затворен до края на годината, а 150 от служителите му ще бъдат съкратени. Монтираната през 2020 г. нова скъпа линия за поцинковане вече се демонтира и ще бъде продадена.

Причината за затварянето на предприятието беше наречено от представители на компанията „липса на устойчиви перспективи". Оборотът на BIA Forst намалява през последните две години, като това е комбинирано със световен спад в продажбите на автомобили. В същото време разходите растат, загубите се трупат и рязкото поскъпване на енергията очевидно беше капката, която чашата.

От Mercedes-Benz реагираха доста спокойно на тази новина. Според германското издание Echo24, автомобилният производител не очаква прекъсвания в доставките на звезди, тъй като други изпълнители също произвеждат тези детайли.

Въпреки това, BIA Forst далеч не е единственият доставчик на германската автомобилна индустрия, който е банкрутирал напоследък. Преди месец, след повече от век и половина от съществуването си, компанията Borges - основен производител на пластмасови панели и изолационни материали за автомобили, подаде молба за банкрут.

Месец по-рано основаната в началото на миналия век фирма Dr. Schneider, която произвежда вентилационни системи и части за автомобилни интериори, също фалира. И това са два от най-ярките примери за проблемите, които тепърва ще изпитват доставчиците на автомобилно оборудване.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес