Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Citroen представи супер атрактивния концепт Aircross

08 април 2015, 18:09 часа • 17279 прочитания

Aircross (4.58 м x 2.1 м x 1.80 м) впечатлява с много неща, но едно от тях са широките колела (275/42 R 22). Последните са разработени специално за Aircross от Continental и включват шарки с по-големи елементи и по-дълбоки канали по дължината на гумата.

Гладките и хармонични предна и задна броня представят изцяло идентичността на  Citreon. В предницата виждаме дизайна на светлинния подпис, разположен на две нива, познат от C4 Picasso. Отзад, светлините с ефект 3D се отличават със своя графичен поглед, който не се прекъсва в центъра. Тези, познати за Citroen елементи, са свързани от покрив с плаващ дизайн и непрекъсваема остъклена повърхност, които са част от отличителния дизайн на Aircross.

 

При Aircross, Citreon прави нов прочит на представените при C4 Cactus защитни елементи на купето - Airbumps®, и ги адаптира към изискванията на SUV сегмента. Докато замисъла на Airbumps® е да предпазват купето от наранявания и одрасквания в ежедневното шофиране, Alloy Bumps предпазват от странично нараняване посредством своята видима „подложка”. Защитните елементи Alloy Bumps са изработени във формата на пчелна пита от т. нар. алуминиева пяна - с много висока степен на поглъщане на удари. Това е материал, използван при моторните спортове, който предлага защита, лекота и стил. Alloy Bumps са новост за сегмента SUV и са адаптирани към неговите нужди.

 

Citroen Aircross осигурява същото усещане за удобен диван, както и при C4 Cactus, но тук в подчертан офроуд-стил. Физическият комфорт е подкрепен най-напред от седалките с размер “king-size”. Визията на седалките e едновременно футуристична и новаторска, с обработка тип 3D и препратка към винтидж материалите.

Всички пътници на борда могат да се възползват от: цифрови екрани. В допълнение на основния дисплей, CITROËN Aircross разполага с два 12-инчови панорамни HD екрана, които предлагат изцяло ново графично представяне, вдъхновено от света модата и на обзавеждането. Eдин от двата цифрови екрана може да бъде предаван между пътниците само с едно движение. Това им дава възможност да получават информация за пътя, да  гледат филми, да избират музика или дори да изберат какво културно мероприятие да посетят.

 

Citroen Aircross се задвижва от plug-in хибридна технология (бензин) и разполага с електрически мотор. Електрическият мотор, разположен на задната ос, е с мощност 95 к.с. (70 kW) и въртящ момент 200 Nm. Той се задвижва от литиево-йонни батерии, които се зареждат само за три часа и половина в домашната мрежа. Електрическият мотор е комбиниран с бензинов двигател 1.6 THP с мощност 218 к.с. (160 kW) и въртящ момент 275 Nm.

Никакви компромиси не са направени по отношение на удоволствието по време на шофиране. Точно обратното, когато педалът на газта се натисне докрай, функция boost комбинира усилията на двата мотора и осигурява представяне на топ ниво (с 313 к.с.) без това да влияе на разхода и емисиите (1.7 л/100 км и 39 г/км CO2). Citreon Aircross ускорява от 0 до 100 км/ч само за 4,5 секунди! И същевременно в града могат да се изминат до 50 км само на електричество.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес