Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BMW взе шест от седемте категории в конкурса "Green Mobility Trophy"

08 юли 2014, 09:17 часа • 36833 прочитания

С настоящата си гама от модели и двигатели BMW постигна изключителен успех в "Green Mobility Trophy" 2014 на автомобилното списание "Auto Zeitung". Въз основа проучване сред читателите, най-успешния премиум автомобилен производител печели призове в шест от общо седем категории. Три от тях са за новия суб-бранд BMW i, други две за BMW 320d EfficientDynamics Edition и бензиновите двигатели с 4 цилиндъра и BMW TwinPower Turbo технология. Триумфът е пълен с приза "Най-екологична марката".

Общо 13 733 читатели на „Auto Zeitung" са участвали в тазгодишното издание на конкурса. BMW i3 постига особено впечатляващ резултат. Изцяло електрическия петместен модел печели в две категории и получава най-голям дял от гласовете в цялото състезание. BMW i3 е обявен за "Най-добър електрически автомобил" с голяма преднина пред конкурентите си и 30% от гласовете. Титлата в категорията "Най-добър автомобил с олекотена конструкция" е заслужена отново със забележителен резултат 31.1%. Тези два резултата показват, че задвижването BMW eDrive и концепцията за лека пътническа клетка, направена от въглероден композит (CFRP) и алуминиево шаси се считат за стабилни решения за устойчива мобилност.

Спортният plug-in хибрид BMW i8 - разработен в съответствие със същата инженерна концепция – също се класира на първо място. След като в миналогодишното издание на класацията зае трета позиция, тази година - само няколко седмици след въвеждането си на пазара, BMW i8 е обявено за "Най-добър хибриден автомобил" с 20.9 % от гласовете.

BMW постига победи с конвенционални задвижващи технологии в други две категории. BMW 320d EfficientDynamics Edition надделява над 20 конкуренти, за да спечели титлата "Най-добър икономичен дизел". Седанът от среден клас се задвижва четирицилиндров дизелов двигател с BMW TwinPower Turbo технология и мощност 163 к.с., ускорява за 8,0 сек. 0 - 100 км/ ч и има среден разход на гориво от 4.1 л/ 100 км и емисии CO2 109 г/км в ЕС тестови цикъл. BMW 320d EfficientDynamics Edition впечатлява участниците в гласуването с комбинация от радост от шофирането и ефективност и получава 19,3 % от гласовете, като успява да защити своята титла от миналата година. Актуалните четирицилиндрови бензинови двигатели от портфолиото на BMW също побеждават с категоричен в категорията за "Най-добър двигател с намален обем", 18.7% от читателите избират двулитровите двигатели с технология BMW TwinPower Turbo и мощност до 180 кВт/ 245 к.с.

Широкият спектър от успешни концепции и технологии за устойчива мобилност се отразява в резултатите от гласуването за "Най-екологична марката". BMW категорично води и в тази категория, с 22.6 % от гласовете. Комбинацията от спортен дух и ефективност, която е характерна за цялата моделна гама на германския премиум автомобилен производител носи на BMW шеста титла в "Green Mobility Trophy" 2014.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес