Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бил Гейтс тества автономна кола

30 март 2023, 15:18 часа • 2132 прочитания

В автомобилния свят Бил Гейтс е известен с нещо много интересно - той не харесва особено Tesla, като дори веднъж влезе в конфликт с Илон Мъск. В същото време Гейтс се интересува от автомобилни технологии, които могат да променят света - точно както са направили някои продукти на Microsoft.

Преди две години Microsoft помогна на стартиращата компания Cruise, собственост на GM, като инвестира в неговото развитие. Партньорството също така даде на технологичния гигант достъп до технологии за автономно шофиране. Сега обаче Бил Гейтс залага на технологията Wayve AI.

Wayve може да научи кола да се управлява сама в един град и след това да приложи това знание, за да направи същото на нови места. Сега Лондон беше избран за тестова площадка - чудесно място да се уверите, че софтуерът е готов да работи в други градове.

За разлика от самоуправляващите се автомобили Cruise или Waymo, които в момента са често срещани в САЩ, тестовият Jaguar i-Pace на Wayve се нуждае от човек на шофьорското място, като той е готов да се намеси, ако нещо се обърка.

Един от представителите на компанията коментира, че на софтуера не се нарежда какво да прави и той не се нуждае от карта. Вместо това колата използва камери, радар и различни сензори, за да оцени ситуацията, да я анализира и след това да вземе най-безопасното решение.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес