Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Audi A8 ще е първият сериен модел с автопилот

19 юли 2016, 13:30 часа • 2326 прочитания

Системите за автономно управление се разработват от почти всички големи производители, като съревнованието е кой от тях ще успее да извади първи на пазара автомобил, оборудван с автопилот. Според последните информации, това ще бъде Audi, като технологията ще бъде интегрирана в следващото поколение на флагмана на марката A8. Той ще се появи в края на следващата година, съобщава изданието Autocar.

Според информацията лимузината ще бъде оборудвана със системата Traffic Jam Assist, която спокойно може да бъде определена като пълноценен автопилот. Технологията ще може да поеме изцяло контрола върху управлението на автомобила при скорост от до 60 км/ч, като няма да се нуждае от намесата на шофьора. Новото Audi A8 ще получи и асистент за паркиране, чиято работа ще може да се управлява от смартфона на водача, дори когато той е извън колата.

Освен това електрониката ще следи непрекъснато за състоянието на шофьора. В случай, че автомобилът се придвижва на автопилот, но водачът има сериозен здравословен проблем и не може да си върне контрола върху управлението при кризисна ситуация на път, Traffic Jam Assist ще може да спре колата извън пътя и да се свърже със съответните служби, за да потърси помощ.

Технологията също така ще може да предугажда действията на човека, управляващ автомобила. Така например, ако още в началото на пътуването системата разпознае маршрут, по който вече е преминавала, тя ще може да предложи на шофьора възможно най-добрите възможности за преминаване на отсечката, като избягва задръствания или ремонти на пътя.

Според слуховете, в Audi до такава степен са уверени във възможностите на своята разработка, че са готови да поемат отговорността за всички инциденти, които ще се случат с новото Audi A8, докато то е управлявано от изкуствения интелект. Именно това към момента е един от основните проблеми, които забавят масовото излизане на безпилотни автомобили на пътя.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес