Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция налага 40% допълнителни мита върху вноса на автомобили от Китай

08 юни 2024, 12:25 часа • 6299 прочитания

Турция реши да наложи 40% допълнителни мита върху вноса на превозни средства от Китай. Това гласи решение на президента, публикувано в официалния вестник на страната днес и цитирано от Reuters.

Китай е изправен пред търговски натиск в световен мащаб заради нарастващия си износ на електрически превозни средства, за които много страни твърдят, че са силно субсидирани от Пекин, за да подпомогнат закъсалата си икономика. Очаква се другата седмица ЕK да обяви дали ще наложи временни допълнителни мита.

Допълнителната тарифа е определена на минимум 7000 долара за превозно средство. Решението влиза в сила от 7 юли.

Снимка: iStock

„Ще бъде наложено допълнително мито върху вноса на конвенционални и хибридни пътнически превозни средства от Китай, за да се увеличи и защити намаляващият дял на местното производство“, каза министерството на търговията.

В решението се казва, че ако митото от 40%, изчислени от цената на вносното превозно средство, е под 7000 долара, тогава ще бъде наложена минималната тарифа от 7000 долара.

ОЩЕ: Директорът на Stellantis: Митата за китайските електромобили са капан

През 2023 г. Турция наложи допълнителни мита върху вноса на електромобили от Китай и въведе някои разпоредби относно поддръжката и услугите на електрически превозни средства.

Правителството насърчава повече производство и износ, за да намали хроничния дефицит по текущата сметка, който възлиза на 45,2 млрд. долара миналата година.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес