Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отстъпка към Орбан: Украйна прости засега на знакова унгарска банка за руски връзки

30 септември 2023, 08:05 часа • 5747 прочитания

Унгарската банка OTP и пет гръцки корабни компании се съгласиха да прекратят сътрудничеството си с Русия и следователно ще бъдат временно премахнати от списъка на Украйна като "международен спонсор на войната", съобщи украинската КПКОНПИ (Националната агенция за превенция на корупцията на Украйна (НАЗК, NACP). Решението е публикувано на сайта на украинската институция.

Още: Орбан ще спре Украйна за ЕС: Как да я приемем, без да знаем размера на територията ѝ?

Решението

Действията на украинските власти касаят унгарската OTP Bank и пет гръцки корабни компании: Dynacom Tankers Management, Delta Tankers, Thenamaris Ships Management, Minerva Marine и TMC Tankers. Гръцките превозвачи влязоха в списъка, защото превозват руски петрол и заобикалят санкциите и тавана срещу руския петрол според Украйна.

OTP Bank беше добавена към списъка през май 2023 г., докато корабните компании са в списъка от август 2023 г.

Решението за "временно спиране" на включването им в списъка "е взето в резултат на преговори между представители на агенцията и представители на компании и правителства в тези страни", според NACP.

Компаниите ще бъдат напълно извадени от списъка, след като изпълнят условията, договорени с НАЗК и напълно прекратят бизнес отношенията си с Русия. НАЗК има за цел да насърчи излизането на международния бизнес от Русия, намалявайки "финансовата и технологична способност на страната агресор да убива украинци".

В момента в списъка като международни спонсори на войната са включени мултинационални компании като Unilever, Bacardi и AliExpress, пише БГНЕС. А решението за OTP можете да видите ТУК!

Още: "Украйна не е променила границите си": Киев отвърна на Орбан след спорното му изявление

Затопляне на отношения?

Именно заради OTP Унгария блокира на няколко пъти важни финансови пакети за Украйна, разработени от Европейския съюз. Затова сега НАЗК изрично посочи, че очаква Унгария да деблокира транш от 500 милиона евро от Европейския фонд за мир (EDF), а Гърция да откаже да блокира бъдещ пакет от санкции на ЕС срещу Руската федерация. 500-те милиона евро са всъщност военна помощ - снаярди и боеприпаси.

Орбан постави условие на Украйна, за да я подкрепи на международната сцена

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес