Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казахстан отрече да нарушава санкциите срещу Русия

18 май 2023, 15:05 часа • 1252 прочитания

Казахстанските власти отрекоха твърденията, че нарушават западните санкции срещу Москва, въпреки рязкото увеличение в реекспортът за Русия на стоки, които могат да бъдат използвани във военната сфера, предаде АФП.

Изявлението на Астана дойде в отговор на обвиненията на европейски и американски официални лица, че най-голямата икономика в Централна Азия служи като канал за Москва за получаване на стоки в нарушение на санкциите, наложени след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

"Не позволяваме на наша територия да се заобикалят санкциите или наши компании да го правят", заяви председателят на казахстанския Сенат Маулен Ашимбаев.

Неговата позиция на председател на парламента го поставя на второ място по важност след президентския пост.

Редица бивши съветски републики, както и Китай, Турция и Обединените арабски емирства, са заподозрени, че помагат на Русия да се снабдява със стоки, които тя вече не може да внася директно поради западните санкции.

Още: Страните от Г-7 обмислят твърди мерки срещу заобикалянето на санкциите за Русия

Компаниите в тези страни внасят стоки и след това ги реекспортират в Русия. Дори от продукти като хладилници, компютърни принтери и калкулатори могат да бъдат извадени микрочипове и да бъдат използвани в оръжия.

Главният икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Беата Яворчик заяви по-рано тази седмица, че се наблюдава пренасочване на западноевропейския износ за Русия към бившите съветски републики.

"Ако погледнете западноевропейския износ за Русия, той... е спаднал с около 60 %, а изведнъж виждате, че износът от Западна Европа за Централна Азия и Кавказ се увеличава и на свой ред тези страни продават повече на руския пазар", посочи тя.

"Това увеличение е особено силно изразено при стоките, които са изцяло или частично обект на санкции", добави икономистът.

Казахстан, близък икономически и военен съюзник на Русия, с която има обща граница от 7500 км, заяви, че през април е въвел онлайн система за проследяване на стокообмена.

Западните държави, които обмислят по-нататъшно затягане на санкциите срещу Русия, също са изправени пред въпроса как да избегнат вторични ефекти върху държави като Казахстан, за да не ги тласнат по-близо до орбитата на Москва.

В началото на месеца Европейската комисия прие единадесети пакет от санкции срещу Русия и за първи път включи компании от Армения, Китай, Иран, Сирия, Обединените арабски емирства и Узбекистан, тъй като се стреми да се справи с нарушаването на санкциите.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес