Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засега: Съдът не позволи морският сарай в Росенец да се разшири с плажа

16 октомври 2024, 19:24 часа • 1720 прочитания

Имотът, където се намира т.нар. морски сарай на Ахмед Доган (дали още може да е негов – Данаил Папазов, транспортният министър от правителството на Пламен Орешарски, го изгони: Гонят Ахмед Доган от сараите в Росенец и "Бояна") е променил част от границите си, но е запазил площта си. Затова да се претендира за още собственост ще значи да се отрази такава без надлежни документи. Това по същество е аргументът, с който Административният съд на Бургас отхвърля претенция на фирма "Стрейтлайн" за увеличаване на земята в имота в местността "Отманли", парк "Росенец" - там, където е морският сарай.

Става въпрос за имот в парк "Росенец" с площ 9000 квадратни метра, придобит от "Стрейтлайн" през 2007 година.

Всъщност "Стрейтлайн", чийто представител е арх. Калин Тихолов (той е и един от директорите – Тихолов също за малко не стана министър при Орешарски: Орешарски оттегля Калин Тихолов като министър), иска да бъде обявена за съсобственик с държавата на допълнителната площ – плажът на Росенец, припомнете си: С юридически хватки Доган изглежда опитва да си вземе плажа на Росенец. Съдът обаче посочва, че фирмата не е доказала как е станала съсобственик и не приема аргументи с кадастралната карта, защото тя има само уведомителен режим. "Картата не създава, не изменя, нито прекратява права и задължения", казва административният съд. И добавя, че "Стрейтлайн" е продала през 2014 година на фирма "Хермес Солар" два поземлени имота, които съвпадат с придобития от "Стрейтлайн" през 2007 година имот. Нотариалният акт по тези сделки не посочва "Стрейтлайн" като съсобственик.

Претенциите за още земя касаят 814 квадратни метра от запад на имота и 1799 квадратни метра от изток, които са обявени за държавна собственост.

Пълното съдебно решение: ТУК!

Какво следва?

Според разследващия сайт Bird.bg, неизбежно е да има дело и във Върховния административен съд (ВАС), заради обжалване на решението на съда в Бургас. Сайтът изразява съмнение какво точно ще е решението предвид дали има интерес от страна на "един феномен" в случая.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес