Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След заплаха за оръжията от САЩ: Израел пусна 50 камиона с помощи в Газа

16 октомври 2024, 17:21 часа • 496 прочитания

Ден след като САЩ обявиха, че може да ограничат доставките на ракети за Израел, ако помощта за Ивицата Газа не бъде увеличена, 50 камиона с доставки са влезли в северната част на анклава.

Още: Ливански кмет загина при израелски удар в южната част на страната (ВИДЕО)

В изявление на COGAT - органът на израелското министерство на отбраната, който контролира дейността на Западния бряг и в Газа, се казва, че „50 камиона с хуманитарна помощ - включително храна, вода, медицински материали и оборудване за подслон, предоставени от Йордания - бяха прехвърлени днес в северната част на Газа през моста Аленби и западния контролно-пропускателен пункт "Ерез" като част от нашия ангажимент да доставяме хуманитарна помощ на Газа“.

От COGAT заявяват, че агенцията „ще продължи да улеснява влизането на хуманитарна помощ в Газа“, пише The Times of Israel.

Снимка: Getty Images

Байдън, Блинкен и Остин предупредиха Израел за оръжията

Белият дом предупреждава Израел, че има един месец, за да подобри значително хуманитарната ситуация в Газа, или ще застраши продължаването на доставките на американски оръжия. От администрацията на президента Джо Байдън отбелязват, че хуманитарната помощ, постъпваща в Ивицата Газа, е намаляла рязко през последните месеци.

Още: Иран за пореден път: Готови сме за решителен отговор срещу Израел

В писмо, изпратено на 13 октомври, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин „ясно заявиха на правителството на Израел, че има промени, които трябва да се направят отново, за да се види, че нивото на помощта, която се предоставя на Газа, се повишава от много, много ниските нива, на които се намира днес“, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Още: Израел пак порази Бейрут - целта е била оръжейно депо на "Хизбула"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес