Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Хизбула” е диамантът в короната на Иран”: Мохамед Халаф обяснява как ислямът влияе в Близкия изток (ВИДЕО)

15 октомври 2024, 18:37 часа • 4050 прочитания

"Хизбула" е диамантът в короната на Иран. Това заяви в предаването "Студио Actualno" журналистът и университетски преподавател Мохамед Халаф, коментирайки напрежението в Близкия изток и възможните решения на конфликта в региона.

В момента Израел воюва на седем фронта. В този контекст след нападението на "Хамас", Израел прие вече една нова военна доктрина и доктрина за сигурност. Всички знаеха: и лидерите на "Хамас", и на "Хизбула", и другите врагове на Израел, че ако страната бъде атакувана, тя няма да се впусне във война, която да продължи повече от 1-2 месеца. Новата доктрина на Израел обаче, виждате, вече не е такава. Нетаняху успя до осигури вътрешна подкрепа в това, което прави", коментира Мохамед Халаф.

По думите му в Израел вече има консенсус на всяко едно ниво в държавата, че трябва да има окончателна и трайна сигурност в региона. Журналистът припомни, че през годините е имало многократни опити за постигане на споразумение между Палестина и Израел, за да се уредят спорните въпроси. "По-склонен съм да мисля, че Изрел ще победи в този конфликт, докато "Хамас" не приеме капитулацията. И това важи и за "Хизбула". Това, което се случи в Ливан през последните 10 дни, с ликвидацията на първия, втория и третия ешалон на лидерите в "Хизбула", показва, че тази организация е диамантът в короната за Иран. Когато обаче започват да излизат знаци от останалата част на "Хизбула", че те са готови да приемат споразумение за прекратяване на огъня и да се изтеглят от там, от където иска Израел, самият еятолах Хаменей, каза, че ще подкрепи всички ливанци, "Хизбула" и "Хамас" за окончателната ликвидация на държавата Израел", поясни Халаф.

"Неподчинение: ислямът и реформаторите"

В предаването Мохамед Халаф представи и новата си книга, посветена на зараждането на исляма като авраамическа религия. Той обясни и какви са причините за все по-трудната интеграция на мюсюлманските общности към западния цивилизационен модел. 

Официалното представяне на книгата е утре, 16 октомври, от 18:30 ч. на сцената на Централни хали в София.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес