Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдия от Джорджия отмени ръчното броене на бюлетините на президентските избори в САЩ

16 октомври 2024, 20:52 часа • 496 прочитания

Съдия от щата Джорджия временно спря прилагането на ново правило, изискващо от служителите да броят бюлетините на президентските избори в САЩ през ноември, предаде Ройтерс. Това е поражение за Доналд Тръмп, чиито републикански съюзници настояха за промяната, след като той загуби този щат през 2020 г., отбелязва агенцията.

Още: Байдън: Камала Харис ще си проправи собствен път

Правилото за ръчно преброяване на бюлетините беше прието на 20 септември от консервативното мнозинство на избирателната комисия на Джорджия, подкрепяща Тръмп, която заяви, че се опитва да направи изборите на 5 ноември по-сигурни и прозрачни. Според демократите промяната ще провокира хаос и ще забави резултатите.

Още: Тръмп призова на изборите да се гласува по пощата

Джорджия, където предварителното гласуване започна вчера с рекорден брой гласове, е един от седемте щата, които вероятно ще определят резултатите от президентската надпревара между бившия президент Тръмп и опонентката му от Демократическата партия и сегашен вицепрезидент Камала Харис.

Още: Байдън нареди охрана за Тръмп като за действащ президент

В решението си съдията от Върховния съд Робърт Макбърни заяви, че е уместно да се спре действието на правилото за преброяване на гласовете, тъй като то внася нова несигурност в процеса само няколко седмици преди изборния ден. "Всяко нещо, което внася несигурност и хаос в изборния процес, е в ущърб на обществото", се казва в решението. "Административният хаос, който ще настъпи, а не можем да си позволим да настъпи, е напълно несъвместим със задълженията на нашите избирателни комисии да гарантират, че изборите са честни, законни и организирани", пише съдията.

Още: Руските ботове се събудиха за изборите в САЩ: Реалността в мрежата на Мъск

Изпълнителният директор на щатския избирателен орган на Джорджия Майк Коан заяви, че мнозинството от членовете му са разочаровани от решението, но ще го спази, пише БТА. "Уважаваме решението на съдията и сме съгласни с него, че това е добро правило, но искрено не сме съгласни, с това, че то е взето непосредствено преди изборите", каза Коан

Още: "Тръмп ще разтърси САЩ": Обама агитира за Камала Харис в Пенсилвания

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес