Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стартира националната кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност „Земята не пие лекарства“

16 октомври 2024, 21:02 часа • 459 прочитания

Днес стартира националната кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност „Земята не пие лекарства“. Тя се организира от фармацевтичната кампания Boiron и Kaufland България в партньорство с Министерството на здравеопазването. Целта на кампанията е да алармира, че изхвърлените в битовия отпадък лекарства са една от причините за появата на антбиотичната резистентност, която застрашава човечеството.

В рамките на инициативата ще бъдат организирани мобилни пунктове на паркинги на Kaufland България, на които гражданите ще могат да донесат своите лекарства с изтекъл срок на годност. Първият мобилен пункт ще е на 19 октомври от 10 до 18 часа в столичния квартал Младост 3 на хипермаркета от веригата на бул. „ Филип Аврамов“№ 3. „Земята не пие лекарства“ ще посети Пловдив на 26 октомври на паркинга на Kaufland Христо Ботев – юг (ул. „Македония“ 97 Б). Последната спирка на пилотния проект ще е във Варна на 2 ноември в Kaufland Трошево – ул. Христо Смирненски № 2. За събирането, извозването и унищожаването на лекарствата организаторите са сключили договор с лицензираната фирма „Екосейф“, която има собствен инсинератор за обезвреждане на опасни отпадъци.

Активните съставки на изхвърлените в битовия отпадък лекарства могат да попаднат в почвата и водата и да доведат до отрицателно въздействие върху цялата екосистема. Ако остатъци от антибиотици бъдат погълнати от човека, чрез храната и водата, която консумира, това може да отключи антимикробна резистентност.

„Антимикробната резистентност (АМР) е една от най-големите глобални заплахи за общественото здраве. По данни на Световната здравна организация (СЗО) тя е причината за 5 млн. смъртни случаи само през 2019 г. Злоупотребата и прекомерната употреба на антибиотици при хора, животни и растения са основните двигатели за развитието на устойчиви на лекарства патогени.“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Сред приоритетите на СЗО за справяне с АМР е предотвратяването на всички инфекции, които могат да доведат до неподходяща употреба на антибиотици.

„Като световен лидер в хомеопатията темата за антибиотичната резистентност е изключително важна за фармацевтичната компания Boiron. Търсенето на решения за ограничането й е залегнала във философията на хомеопатичната терапия. Съществуват редица медицински доказателства, които показват, че включването на хомеопатията в лечението на редица заболявания може да намали нуждата от употреба на антибиотици. Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти в рамките на 12-годишен период. То показва, че пациентите с инфекции на горните дихателни пътища, лекувани с хомеопатия, приемат 57% по-малко антибиотици и 46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни средства спрямо групата, лекувана единствено с традиционна медицина. Разбира се, всяко лечение е индивидуално и то трябва да бъде предписано от лекар.“, сподели д-р Персиан Буков, оперативен директор на Boiron за Централна и Източна Европа.

„Опазването на почвите от химикалите в лекарствата е изключително важно за нас в Kaufland България. Вярваме, че всяко усилие и всяко правилно изхвърлено лекарство има значение. Това е и причината да се включим – надяваме се, че чрез нас и нашите магазини кампанията ще достигне до милиони хора, които да подобрят навиците си в изхвърлянето на лекарства с изтекъл срок“, коментира Кремена Георгиева, мeниджъp "Kopпopaтивни ĸoмyниĸaции" на Kaufland България.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес