Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"И Моуриньо го е казвал": Генчев обясни много подробно защо залага на 3-5-2 в Левски

09 септември 2024, 13:08 часа • 783 прочитания

Старши треньорът на Левски Станислав Генчев обясни изключително подробно решението си да залага на схема 3-5-2, откакто води "сините". Специалистът цитира Жозе Моуриньо, който преди време казал, че най-трудното нещо е да пресираш съперник, играещ именно с тази тактическа постройка.

Генчев се нагажда според обстоятелствата и решава да заложи на 3-5-2 в Левски

„Преди години бях казал, че никога не съм си представял, че моят отбор ще играе в 3-5-2, а в Етър, Локомотив София, Крумовград и сега в Левски играя с нея. Не мога да кажа, че е от най-любимите ми, но един треньор трябва да умее да се нагажда спрямо футболистите, които има, според техните качества, според първенството, в което играе, за да може да постигне максимално добри резултати", заяви Генчев пред "Тема Спорт", според когото 3-5-2 може да бъде изключително успешна схема.

ОЩЕ: Сираков спази обещание в Левски, но и непредвиден трансфер изненада Генчев

Левски

Тактическа дисекция от треньора на Левски

"Първо, присъствието, което имаме пред противниковата врата заради двама нападатели, двама офанзивни полузащитници и най-вероятно един халф-бек, който ще се включи, а това прави 4 или 5 човека, дава изключително солидно присъствие, за да може отборът да играе резултатен футбол. Дефанзивният баланс с трима централни защитници и един дефанзивен халф винаги е налице и много трудно отборът може да бъде хванат неподготвен на контраатаки. Плюс това всеки един тим трябва да прави индивидуални тренировки, за да се насочва към това как да ни пресира и как съответно да изнася топката", смята специалистът, защото повечето тимове в България са свикнали да пресират четирима защитници.

Генчев цитира Моуриньо

"А и Жозе Моуриньо преди време беше казал, че най-трудното нещо е да пресираш и да правиш висока преса на съперник, който играе 3-5-2 и знае какво прави на терена. Така че тази система е много удобна за нас", отбеляза наставникът на Левски, който отчете, че при система 4-3-3 с много добри изпълнители "сините" не достигаха до топ 3 на Първа лига. Това също е подтикнало Станислав Генчев и щабът му да направят промени от тактическо естество.

ОЩЕ: "Съдии свирят в полза на еди-кого си, когато се наложи! 13 години шампиони-полза никаква!"

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес