Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбите подкрепят дружбата с Русия и Китай, но искат да живеят в ЕС

31 октомври 2021, 16:30 часа • 2517 прочитания

Повечето граждани на Сърбия оценяват като положително влиянието на Китай и Русия, а влиянието на ЕС, САЩ и НАТО – за негативно, твърди изследване на Центъра за свободни избори и демокрация (ЦСИД) и на Международния републикански институт (МРИ).

Поради тази причина повечето граждани смятат, че Китай и Русия са страните, с които Сърбия в момента има най-добри отношения. Европейският съюз е на трето място. Помолени да изброят страните, с които Сърбия трябва да поддържа най-добри отношения, анкетираните граждани отново поставят начело Русия и Китай, следвани от съседните страни и ЕС, се казва в проучването.

Субективното усещане на гражданите на Сърбия, според което Китай и Русия са по-близо до тях, отколкото ЕС и САЩ, се потвърждава от десет молби, свързани с даренията и помощите за Сърбия, икономиката и инвестициите, европейската интеграция, здравеопазването и науката.

Дори в области като даренията и помощите за Сърбия, където ЕС и САЩ доминират, гражданите са убедени, че помощта от Русия и Китай е по-голяма. "Освен това респондентите изразяват доверие в китайските инвестиции и инфраструктурни проекти, поставят китайските и руските ваксини пред "западните" ваксини и руската икономика пред американската, се казва в проучването.

Сред респондентите се забелязва и висока степен на евроскептицизъм, се посочва в изследването, цитирано от БГНЕС.

"Освен очевидните демографски характеристики, които обуславят отношението към Запада и Изтока, клъстъри от произточни настроения откриваме и у зрителите на RTS и Pink (двете най-големи телевизии, б.р.), читателите на Telegraf, портала Mondo и в някои случаи при Informer", се казва в материала.

Относно избора на място за живеене и работа, гражданите на Сърбия демонстрират прагматизъм и отдават приоритет на държавите от ЕС, които отбелязват като икономически по-желани.

От друга страна, в областта на образованието и медицината Русия е първият избор. Половината от участниците в анкетата заявяват, че Китай в момента е доминантен международен актьор по отношение на икономиката.

Мнението, че демокрацията е най-добрият начин на управление се подкрепя от 45% от анкетираните, а 27% са на мнение, че недемократичното управление и твърдата ръка са подходящ начин за ръководене на държавата.

27% от анкетираните смятат, че както демокрацията, така и недемократичните форми на управление имат своите предимства и недостатъци и че са равнопоставени, гласят заключенията на проведеното проучване.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес