Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спасиха мигрантите от плаващия под турски флаг товарен кораб

31 октомври 2021, 17:20 часа • 3357 прочитания

Близо 400 мигранти слязоха от товарен кораб, който плава под турски флаг, след като бе получено разрешение от Гърция да акостира на нейна територия, въпреки обвиненията, че Турция е нарушила споразумението за миграция. Корабът изпрати сигнал за бедствие в петък, след като двигателите му отказаха, докато се намираше в международните води край Крит, предава AFP.

Гръцката брегова охрана съобщи, че мигрантите са били транспортирани до приемен център на острова, докато експертите на здравното министерство са ги поставили под карантина и са ги тествали за коронавирус.

Министерството на миграцията съобщи, че от кораба са слезли 382 души, като шестима от тях са задържани за разпит. Министърът на миграцията Нотис Митаракис каза по телевизия ERT, че мигрантите са предимно от Пакистан и Бангладеш, като има и хора от Афганистан.

Митаракис повтори официалната гръцка позиция, че Турция е нарушила споразумението за миграцията от 2016 г., отказвайки да приеме плаващия под неин флаг кораб. "Ние уведомихме ЕС, че Турция отказва да приеме обратно своя кораб", казва министърът в писмено изявление.

През последните 7 години Гърция спаси стотици хиляди хора и е време ЕС да започне да действа и да осигури солидарност при приема на мигранти и да гарантира, че споразумението за миграцията с Турция се изпълнява, казва още Митаракис.

Европейският съюз и Анкара подписаха споразумение през март 2016 г., според което Турция трябваше да намали рязко потока от мигранти през своята територия към държавите от ЕС България и Гърция в замяна на милиарди евро финансова помощ.

Гърция и Турция се обвиняват взаимно в неспазване на споразумението, подписано след като повече от милион мигранти и търсещи убежище влязоха в ЕС през 2015 г. Гръцките острови в източната част на Егейско море са първото пристанище в ЕС за вълните от мигранти и търсещите убежище, които идват през Турция.

Корабът е тръгнал от Турция при силен вятър и никой от пътниците не е получил спасителна жилетка от контрабандистите, се казва в изявление на гръцката брегова охрана.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес