Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румънският външен министър критикува Бъсеску за обединението с Молдова

30 ноември 2013, 11:37 часа • 39741 прочитания

Министърът на външните работи на Румъния Титус Корлецян определи като вредно и неуместно изказването на президента на страната Траян Бъсеску, че Румъния трябва да се стреми към обединение с Молдова, предаде БГНЕС.

В неофициален разговор във Вилнюс Бъсеску посочи, че след присъединяването към НАТО и ЕС следващият приоритет на страната му трябва да е обединението с Молдова.

"Искаме да създадем единна държава. Подписването на съглашението се явява първата крачка на Молдова по дългия път към европейската интеграция. Това може да бъде предпоставка за възможно обединяване с Румъния. Създаването на единна държава е наша първостепенна задача, откакто станахме членове на НАТО и ЕС", отбеляза Бъсеску.

"Подобни изявления не помагат, а обратно създават препятствия и трудности по пътя на интеграцията на Молдова в ЕС", цитира ИТАР-ТАСС коментара на Корлецян. Министърът добави, че в тази насока се води упорита работа и подобни декларации само й пречат.

Призивите за обединение между Румъния и Молдова не са от вчера. Те обаче традиционно се посрещат със скептицизъм в Румъния и с още по-голям в Молдова. Молдовците и румънците са мнозинство в Молдова - 2,7 от общо 4,5 млн. души. Близо 1 млн. обаче са славяни - руснаци, украинци, българи и другие, които са против обединението.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес