Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонският парламент очаква проектоизмененията на Конституцията

29 октомври 2018, 11:41 часа • 1013 прочитания

Петнайседневният срок, който парламента на Македония даде на правителството за изготвяне на проект за изменения на Конституцията, след като на 19 октомври 80 депутати дадоха подкрепа за започване на процеса на конституционни промени, изтича в събота, предаде БГНЕС.

Беше обявено, че проектоизмененията ще пристигнат днес в парламента, но след това се появиха прогнози, че това може да се случи в средата на тази седмица.

Междувременно опозиционната ВМРО-ДПМНЕ консолидира силите си около по-нататъшни действия, след като остана с по-малко депутати, а някои от нейните десет депутатски групи вече не отговарят на разпоредбите на правилника, според които една депутатка група трябва да има най-малко пет депутати. Партията обяви, че днес представя на парламента законопроект за амнистия на всички участници в събитията в македонския парламент от 27 април миналата година.

Премиерът Зоран Заев съобщи, че е възможно проектоизмененията да бъдат представени преди 15-дневния срок.

От управляващата партия все още отправят апел до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да се включи в преговорите за конституционните промени и са големи оптимисти, че това може да се случи.

В преговорите за измененията ще се включат осемте депутати от опозицията, които дадоха подкрепата си за конституционните промени и които, както вече съобщи председателят на парламента Талат Джафери, ще продължат да действат като независими депутати и образуват нова депутатска група.

МИА обяви, че вероятно координатор на тази депутатска група ще бъде ексминистърът на културата Елизабета Канчевска Милевска. Тази нова група ще действа в парламента като опозиция и от днес ще започне преговори за конституционни промени, но в съответствие с техните четири изисквания, които представиха преди гласуването.

Правителството все още очаква да бъде създадена комисия за помирение и национално обединение, в която да участват всички парламентарни групи.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес