Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три български деца са се спасили като по чудо в Ивицата Газа

20 октомври 2023, 11:51 часа • 1764 прочитания

Три български деца часове наред бяха в неизвестност, след като бомба избухна в техния район в Ивицата Газа. Те обаче са открити живи, съобщи Нова ТВ, позовавайки се на близките им, които са успели да се свържат с тях.

По чудо, в момента на атаката българчетата са се намирали на 100 метра от засегнатата сграда. Близките им засега не дават повече информация - къде точно се намират те и какво е състоянието им.

Всичко за войната в Израел четете тук.

Предисторията

Децата и майка им отишли при роднини в Газа малко преди да започнат ударите от страна на Израел в отговор на атаката на "Хамас" от 7 октомври, разказа бабата на децата Инширах Алшарафи в ефира на Нова ТВ на 19 октомври. Първоначално те били в северната част на анклава, но тръгнали на юг в търсене на безопасност. Израелската армия издаде заповед за евакуация на 1,1 млн. души от северната част на Ивицата Газа в южната като подготовка за израелска сухопътна офанзива в района.

Още: Войната в Израел: Нетаняху обяви, че армията е готова за сухопътна операция (ВИДЕО)

След като връзката на Алшарафи с близките ѝ прекъснала, бащата на децата също тръгнал от България към границата с Египет с надеждата да срещне семейството си на граничния пункт, когато най-накрая бъде отворен хуманитарен коридор.

Снимка: Getty Images

Припомняме, че единственият граничен пункт на Газа, който не се контролира от Израел, е египетският "Рафах". Той обаче ще бъде отворен най-рано днес, 20 октомври, стана ясно вчера след разговор между американския президент Джо Байдън и египетския му колега Абдел Фатах Сиси. Вече няколко дни стотици хора чакат камионите с хуманитарна помощ да влязат от Египет в анклава, а в обратна посока да поемат чужденци. Според Байдън египетският държавен глава се е съгласил "Рафах" да бъде отворен, но е нужен ремонт на пътя, за да могат камионите да преминат нормално.

Още: МВнР: 37 българи и семействата им искат да напуснат Ивицата Газа

Жертви

„Брат ми, с един от неговите синове, излизат да носят храни. Те се връщат и цялата 4-етажна сграда рухва върху тях. Живеещите в нея са около 70 души и засега са извадили 40 загинали, сред които и майка ми. Всичките ми племенници и внуците на моя брат са си отишли”, споделя Алшарафи.

"Казвам на българския народ и на българската държава – вие носите отговорност за моите малки внуци, които са с българско гражданство и са в Газа”, смята жената, като добавя, че семейството е искало да се прибере в България още след началото на първите бомбардировки.

От Министерството на външните работи засега казват само, че проверяват случая.

Още: Тагарев посочи три заплахи за националната сигурност, едната е много близо до нас

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес