Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Талибаните иззеха 12 млн. долара и злато от бивши управници

15 септември 2021, 18:55 часа • 2260 прочитания

Централната банка на Афганистан съобщи в сряда, че талибаните са иззели над 12 милиона долара в брой и злато от домовете на бивши правителствени служители.

Валутна криза в зависимата от помощи страна заплашва управлението на талибаните един месец след завземането на властта. Повечето държавни служители все още не са се върнали на работа - а в много случаи заплатите вече не са били изплащани с месеци - оставяйки милиони да се мъчат да свържат двата края. Дори тези с пари в банката са в затруднение, тъй като клоновете ограничават тегленията до еквивалента на 200 долара на седмица - като клиентите трябва да чакат на опашка с часове.

И докато паричните преводи се възобновиха от чужбина, клиентите, чакащи средства в международни вериги като Western Union и MoneyGram, се оплакаха в сряда, че посетените от тях клонове са изчерпали парите, съобщи АФП.

"Всички афганистанци в правителството и неправителствените организации са помолени да използват афгани в своите договори и икономически транзакции", се казва в изявление на централната банка в сряда.

По -късно банката публикува друго изявление, в което се казва, че талибанските бойци са предали 12,3 милиона долара в брой и злато, иззети от домовете на служители от бившето правителство - голяма част, открита в дома на бившия вицепрезидент Амрулах Салех. „Парите идват от високопоставени служители ... и редица агенции за национална сигурност, които държат пари и злато в домовете си“, се казва в изявлението. "Все още обаче не е известно с каква цел са били държани."

Абдул Рахим, демобилизиран войник от бившата афганистанска армия, е пътувал близо 1000 километра от Фаряб до столицата, за да се опита да вземе заплатата си.

„Клоновете на банките са затворени в провинциите“, каза той пред AФП в сряда, „а в Кабул хиляди хора застават на опашка, за да изтеглят парите си. Ходих в банката през последните три дни, но напразно. Днес пристигнах около 10 часа сутринта и вече чакаха около 2000 души."

Талибаните във вторник благодариха на света след дарителска конференция в Женева, обещала 1,2 милиарда долара помощ за Афганистан, но нуждите на страната са незабавни. Нациите донори обаче поставят условия, свързани с техните вноски, и не желаят да подкрепят режим с толкова кървава репутация като талибаните. Твърдолинейните ислямисти обещаха по-мека форма на управление в сравнение с първия си престой на върха на държавата от 1996 до 2001 г., но бързо се насочиха към смазване на инакомислието - включително стрелба във въздуха, за да разпръснат неотдавнашните протести на жени, призоваващи за право на труд.

И все пак шефът на ООН Антониу Гутериш заяви тази седмица, че вярва, че помощта може да се използва като лост от твърдите ислямисти за подобряване на правата на човека.

„Много е важно да се ангажираме с талибаните в момента“, каза той.

Един месец след старта на второто им управление някои афганистанци признават, че е имало някои подобрения в живота им - не на последно място сигурността в столицата, която години наред беше измъчвана от смъртоносни атентатори-самоубийци и целенасочени убийства, за което в голяма степен бяха обвинявани талибаните.

„В момента положението в страната е добро, няма война“, каза Мохамад Ашраф.

Талибаните назначиха временно правителство миналата седмица, а временно изпълняващите длъжността министри проведоха пресконференции, в които бяха изложени политики, които варират от това как жените трябва да се обличат в университета до какви спортове могат да се практикуват.

Но бяха пестеливи с подробности за начина, по който ще се управлява държавата, и кога държавната служба ще функционира отново.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес