Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След Армения Казахстан също обеща да не арестува Путин по заповедта на МНС

05 април 2023, 13:20 часа • 1539 прочитания

Руският президент Владимир Путин може да не се страхува от посещения в Казахстан заради заповедта за ареста му, издадена от Международния наказателен съд (МНС) в Хага. Казахстан не е подписал Римския статут, въз основа на който функционира съдът, и затова неговите решения не се отнасят за страната. Това каза заместник-министърът на външните работи на Казахстан Ермухамбет Конуспаев, цитиран от The Moscow Times.

По-рано Конституционният съд на Армения одобри ратифицирането от парламента на Римския статут. Така Армения се присъедини към 123-те страни по света, които ще бъдат задължени да арестуват президента на Русия по заповед на МНС, ако той пристигне на тяхна територия.

По-късно обаче заместник-председателят на арменския парламент Акоп Аршакян отрече намерението на Ереван да арестува Путин. „Решението на Конституционния съд не намира никого за виновен по нито един въпрос и не изисква стъпки за арести. А правителството на Армения през декември 2022 г., разбира се, не можеше да предвиди вероятността и съдържанието на конкретни решения на Международния наказателен съд, взети през март“, каза тогава Аршакян. Той увери, че ратифицирането на Римския статут няма да навреди на руско-арменските отношения.

ОЩЕ: Руски политик: Нека Путин замине за Турция, службите на Ердоган може да пропуснат някой фанатик да го застреля

Припомняме, ча на 17 март 2023 г. МНС издаде заповед за арест на Владимир Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова заради незаконно депортиране на украински деца на контролирани от Русия територии.

От "приятелските" на Русия страни освен Казахстан решенията на МКС не се признават и от Азербайджан, Беларус, Египет, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Саудитска Арабия и Турция. Тези решения не се изпълняват и от САЩ.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес