Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитаха се да продадат 240 кг уранов концентрат в Казахстан

28 октомври 2019, 08:51 часа • 1270 прочитания

Служители на Комитета за национална сигурност на Казахстан предотвратиха опит за продажба на повече от 240 килограма уранов концентрат, откраднат от промишлено предприятие, съобщиха от пресслужбата на комитета, цитирана от РИА Новости.

"На 23 октомври 2019 г. служители на Комитета за национална сигурност на Република Казахстан в района на Кизилорда спряха опит за продажба на над 240 килограма уранов концентрат", се казва в съобщението на агенцията, предаде БГНЕС.

Според прессъобщението, в резултат на специализираната операция са задържани четирима членове на престъпна група. Те са заподозрени в извършване на престъпление и ще бъдат обвинени за „незаконно боравене с радиоактивни вещества, радиоактивни отпадъци и ядрени материали“.

"Според заключението на Института по ядрена физика, иззетият уранов концентрат е опасно радиоактивно вещество, нивото на радиация в което е многократно по-високо от допустимата норма и представлява сериозен риск за околната среда и общественото здраве, се казва в съобщението на прессъобщението.

Според следствието, радиоактивното вещество е било откраднато от едно от предприятията за разработване на находище на ванадиева руда.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес