Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-възрастната жена на планетата ще носи олимпийския огън в Япония

08 март 2021, 13:26 часа • 1767 прочитания

Най-възрастната жителка на планетата, японката Кейн Танака, ще участва в щафетата на олимпийската факла това лято на летните олимпийски игри в Токио, съобщи CNN.

Както отбелязва телевизионният канал, 118-годишната жена ще измине по-голямата част от разстоянието от 100 метра в инвалидна количка, която ще бъде управлявана от нейни роднини, но ще преодолее последните метри пеша преди да предаде факела на следващия участник в щафетата. За целта през януари на нейния 118-и рожден ден семейството й подарило нови маратонки.

На уебсайта на канала е отбелязано, че Танака, която два пъти е страдала от рак и е преживяла две пандемии, ще пренесе факела през село Шиме край дома си в префектура Фукуока през май тази година.

„Страхотно е, че тя е достигнала тази възраст и все още може да води активен начин на живот - искаме другите хора да виждат това и да се вдъхновяват, а не да считат възрастта за пречка“, заявил пред CNN нейният внук Ейджи Танака, който вече е на 60 години.

Кейн е родена през 1903 г. На 19-годишна възраст се омъжва за собственик на магазин за ориз, ражда четири деца. До 103-годишна възраст Танака работи в семеен магазин, а сега живее в старчески дом. Тя има петима внуци и осем правнуци.

Според внука на Ейджи баба му рядко си спомня миналото, като предпочита да „живее в настоящето“, въпреки че е оцеляла в две световни войни и пандемията от испански грип от 1918 г. Семейството на жената сочи тайните на физическото здраве и острия й ум: любопитството, любовта към логически настолни игри и математиката.

В същото време Танака далеч не е единственият дълготраен човек в Япония. Така, според Министерството на здравеопазването, труда и социалното осигуряване, през миналата година в страната са регистрирани над 80 хиляди души на възраст над 100 години. През 2020 г. един от всеки 1565 души в Япония е на възраст над 100 години - повече от 88% от тях са жени. Според правителството продължителността на живота в Страната на изгряващото слънце е над 87 г. за жените, а на мъжете - над 81 години.

През 2019 г. Танака влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-старият жив човек в момента на Земята. И сега тя възнамерява да счупи рекорда за най-възрастния човек, живял някога, чиито дати на раждане и смърт са документирани, и който принадлежи на французойка, починала на 122-годишна възраст.

Както припомня CNN, столетници преди са участвали в щафетата на олимпийската факла – например на 106-годишна възраст бразилката Аида Джеманк участва в щафетата на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро. През декември 2013 г., на 101-годишна възраст, международният съдия по тенис на маса Александър Каптаренко се кандидатира да пренесе огъня на зимните олимпийски игри през 2014 г.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес