Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Критиките към Тръмп заради иранското ядрено споразумение се засилват

10 октомври 2017, 07:55 часа • 999 прочитания

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN), която е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир, поиска от президента на САЩ Доналд Тръмп да промени позицията си относно ядреното споразумение с Иран (СВПД) и да признае, че ислямската република го спазва. От ICAN са категорични, че такова действие на Тръмп ще свали напрежението по въпроса и възможността за бъдеще конфликт.

По темата говори директорът на ICAN Беатрис Фин. В седалището на ООН, в Ню Йорк, тя беше попитана за евентуалното намерение на Доналд Тръмп през следващите дни да обяви в Конгреса, че не потвърждава пълното спазване от страна на Иран на задълженията му по споразумението (СВПД). Беатрис Фин отговори така: "Това наистина не е нещо, от което светът се нуждае сега. Ако това се случи, ще има много негативни последствия. Ние не виждаме никакво доказателство, че Иран не спазва споразумението. Вместо това всички – Международната агенция за атомна енергия, както и останалите участници в споразумението, продължават да твърдят, че Иран го прилага“, подчерта тя.

На позицията на ICAN е и бившият помощник-държавен секретар на САЩ по политическите въпроси Уенди Шърман в интервю за The New York Times.

"Истината е, че Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) работи и възпрепятства Иран от придобиването на ядрено оръжие, което отговаря на националните интереси на Америка. Нежеланието на президента да признае това обаче би имало най-сериозните възможни последствия", предупреждава Шърман. Според нея, ако САЩ се изтегли от СВПД, съюзниците на Америка ще загубят доверие във Вашингтон и ще бъдат засилени позициите на Русия, Китай и Иран. Ще има последствия и за работата на Съвета за сигурност на ООН, счита Шърман, която предупреди, че китайският президент Си Дзипин ще бъде доста резервиран по време на срещата си с Тръмп през ноември, ако САЩ излезе от СВПД и отново наложи санкции на Иран.

Доналд Тръмп, който счита, че Иран не спазва духа на споразумението, в скоро време се очаква да обяви, че не потвърждава прилагането от страна на Иран на ангажиментите му по договора от 2015 година. Той беше сключен между Иран, САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия и предвижда Иран да не извършва други ядрени дейности освен тези, които са единствено с гражданско предназначение. В замяна Иран постигна прогресивно вдигане на международните санкции, които действаха срещу него от години.

По закон президентът на САЩ всеки 90 дни трябва да заявява пред Конгреса дали Иран спазва текста на споразумението и дали вдигането на санкциите е в националния интерес на САЩ. Ако той не потвърди това, законът дава на Конгреса 60 дни, за да реши дали да не поднови санкциите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес