Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран забрани износа на медицински материали

15 април 2020, 09:44 часа • 1213 прочитания

Иран забрани износа на редица медицински продукти заради разпространението на коронавируса. Това обяви заместник-министърът на промишлеността и търговията Хамид Задбум, цитиран от БГНЕС. Забранява се износът на: маски, плат и материали, от които се произвеждат маски, както и защитно облекло.

Иран се ориентира по-малко към вноса на тези стоки за сметка на разширяването на собственото си производство и успя да увеличи пускането на пазара на маски, спирт и специална екипировка, съобщава РИА Новости.

Забраната за износ ще бъде в сила, докато не бъдат задоволени нуждите за вътрешния пазар, заяви заместник-министърът.

На 14 април в Иран е открит завод за производство на маски, който ще произвежда не по-малко от 103 000 бройки на ден.

Дефицитът на този артикул се усети в първите дни на епидемията от коронавирус. Проблем възникна и с антисептиците, които отначало липсваха, но този въпрос беше разрешен бързо и в момента те могат да бъдат закупени във всяка аптека.

За борбата с коронавируса бяха мобилизирани въоръжените сили на страната както за производството на антисептици, така и за дезинфекцията на градовете.

В Иран потвърдените случаи са 74 877, от които 4683 смъртни и 48 129 оздравели. Новите случаи са 1574, а починалите през последните 24 часа са 98.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 15 април

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес