Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безпрецедентен глад в Сирия на фона на американски санкции и епидемия

30 юни 2020, 17:29 часа • 2986 прочитания

Гладът е засегнал рекорден брой сирийци и нещата могат да се влошат, предупредиха няколко неправителствени организации. Предупреждението беше отправено в навечерието на конференция за международна помощ за Сирия, която ще се състои днес в Брюксел, съобщиха световните агенции.

Сега около 9.3 милиона сирийци си лягат гладни, докато още над 2 милиона са застрашени да имат същата съдба, се казва в предупреждението на няколко международни неправителствени организации, сред които Норвежкия съвет за бежанците и "Оксфам".

Те подчертават, че международната помощ за Сирия е по-необходима от когато и да било.

"Сирийците, които преживяха почти десетилетие на война и преселение, сега са изправени пред безпрецедентен глад, който прави милиони хора силно уязвими и на Covid-19", се казва в предупреждението.

В доклад от миналата седмица се припомняше, че миналата година дарители са дали 8.9 милиарда евро за сирийците под формата на грантове за Турция, Египет, Ирак, Йордания, Ливан и Сирия.

ООН сега се нуждае от 3.8 милиарда долара за работата си, свързана със Сирия.

Предстоящият форум ще е осмата годишна дарителска конференция за Сирия и четвъртата, домакинствана от ЕС.

В него ще участват около 320 страни, в това число САЩ, ключови агенции на ООН и други.

Въпреки тежкото положение в страната, нови американски санкции срещу сирийското правителство заради предполагаеми престъпления по време на деветгодишната гражданска война влязоха в сила, които има сериозен принос за влошаване на ситуацията.

Известни като “Законът за Цезар” те имат за цел да възпрепятстват всяко чуждестранно лице, което има обща дейност с правителството на Сирия, както и с иранското и руското присъствие в страната.

Според журналистът Мохамед Халаф целта на закона е да се упражни натиск върху Сирия и Русия, за да се постигне съгласие за съставяне на преходно правителство, което да управлява страната в преходния период.

"Законът съдържа санкции срещу петролната индустрия и срещу Централната банка на Сирия, защото е обвинена в пране на пари", каза пред БНР Халаф.

Сирия е в икономически колапс, коментира Халаф.

"Доларът беше преди 5 месеца 500 сирийски лири, в момента вече надхвърля 4 хиляди. Това означава, че гражданите губят 80% от доходите си, не могат да посрещнат предизвикателствата на живота", допълни Мохамед Халаф.

Този закон ще има голямо отражение върху предстоящите събития в Сирия и в Близкия Изток, прогнозира журналистът.

Законът, одобрен през декември 2019 г. от президента Доналд Тръмп, предвижда налагане на санкции срещу основни сектори на сирийската икономика, централната банка на Сирия, висши чиновници и лица от обкръжението на президента Башар Асад, както и срещу държавни или частни организации, които сътрудничат с Дамаск.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес