Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бан Ки-мун: Липсата на инвестиции ще разруши постигнатото в Афганистан

08 юли 2012, 11:35 часа • 6922 прочитания

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди, че евентуално финансово оттегляне на международната общност от Афганистан би унищожило десетгодишните усилия в подкрепа на разорената от войната страна.

"Да не се инвестира в управлението, правосъдието, човешките права, работни места и социален прогрес би могло да унищожи десетгодишни инвестиции и жертви", предупреди Бан Ки-мун на международната конференция за отпускане на гражданска помощ за Афганистан, която се провежда в Токио.

Той подчерта, че е бил постигнат напредък под егидата на президента Хамид Карзай и неговото правителство по пътя на сигурността и развитието, но че тези постижения остават крехки.

Той призова да не се забравят хуманитарните нужди на Афганистан и бежанците и да се прави повече за жените и децата на тази страна, по-специално в областта на образованието на момичетата и на участието на жените в политическия живот.

Представители на повече от 80 страни, подкрепящи Афганистан, откриха в Токио конференция за гражданската помощ, която ще бъде предоставена на страната след изтеглянето на силите на НАТО.

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес