Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станимир Стойчев-Спиро от Bulgaria Tattoo Expo: Общността на татуистите у нас се развива в правилна посока

13 септември 2023, 10:39 часа • 11172 прочитания

Броени дни остават до Bulgaria Tattoo Expo 2023, което ще се проведе на 16 и 17 септември в зала 3 на НДК в София. След като си поговорихме с единия от организаторите - Веселин Замфиров, днес решихме да ви срещнем с един от най-изявените татуисти у нас, който ще бъде важна част от събитието.

Той е едно от най-разпознаваемите имена в България и често е канен като специален гост-артист от много тату студиа и конвенции по целия свят. Татуировките, които създава, впечатляват с мащабите, детайлите, цветовете и сюжетите си. Наградите, които талантът и уменията му носят от конвенции по цял свят, вече не се събират в студиото му. Така накратко може да се представи Станимир Стойчев, по-известен като Спиро. Той работи в тату студиото си в Чирпан, където всеки ден от различни краища на България се стичат почитатели на изкуството му, мечтаещи да увековечат идеите си върху кожата. Спиро е същинска забележителност в града, а творбите му са безценни съкровища, които трябва да се видят на живо. Ще имаме тази възможност по време на предстоящото събитие.

Ето какво каза Спиро специално за Actualno.com:

---------------------------------------

Ти ще си един от артистите на Bulgaria Tattoo Expo 2023, които ще татуират на живо на 16 и 17 септември в зала 3 на НДК. Имаш ли вече проект, който ще твориш и ще се състезаваш ли отново в конкурсите? 

Да, имах няколко интересни предложения и избрах да направя нещо, което мисля, че ще бъде интересно за колегите и посетителите на Експото. Ако има хора, които носят мои татуировки и искат да ги покажат на сцената, ще участвам в конкурсите.

Снимка: Личен архив на Станимир Стойчев

По-трудно ли е да татуираш на конвенция? Все пак е по-шумно, постоянно минават хора и вероятно задават въпроси, а и времето те притиска. Как се справяш с всичко това? 

Определено по време на конвенцията се работи малко по-различно отколкото в студиото. Да се фокусираш върху изпълнението на проекта и същевременно да обърнеш внимание на всички, които имат въпроси или просто са дошли да кажат "здрасти", е предизвикателство, но пък затова сме се събрали, не ми е проблем.

Tи си неизменна част от Bulgaria Tattoo Expo. Как се промени публиката (и клиентите) през годините? А как се развива общността на татуистите у нас? 

Аз съм неизменна част от Bulgaria Tattoo Expo още от 2014 г., като единствено миналата година не участвах, но присъствах на събитието. С годините публиката стана доста по-запозната с нашето изкуство. Вече са ориентирани към отделните стилове и татуисти, разпознават работите им и идват, за да се срещнат с тях на живо и да се насладят на работата им.

Общността на татуистите като цяло се развива в правилната посока. Има уважение помежду ни, младите колеги показват желание за развитие и търсят всякакви начини да напредват и да го правят по най-добрия начин.

Снимка: Личен архив на Станимир Стойчев

Защо е важно да има подобни събития и какво дават те на професионалистите като теб, а и на любителите? 

Събитие като това преди всичко ни дава възможността да се съберем колкото се може повече колеги на едно място и да се позабавляваме всички заедно. С голяма част от тях сме приятели и Експото не е място, където се състезаваме един с друг, а по-скоро то ни действа вдъхновяващо за развитие и обмяна на опит. На любителите предполагам, че им дава възможността да се насладят на творчеството ни на живо, съчетано със студена бира и приятна музика.

Още: Веселин Замфиров от Bulgaria Tattoo Expo: За татуировките, изкуството и отпадането на стереотипите

Коя е най-трудната част в работата на татуиста? Създаването на скицата, така че да отговаря на представите на клиента, или самото татуиране? А може би нещо друго? 

В работата ни няма лесна част. За мен може би е най-трудно да си организирам времето, за да свърша всички неща от комуникацията с клиентите, приготвянето на дизайни, татуирането, организацията в студиото, пътувания в чужбина, куп други задължения, а имам и семейство, с което искам да прекарвам време.

Снимка: Личен архив на Станимир Стойчев

Ти си един от най-награждаваните артисти на Bulgaria Tattoo Expo и славата ти излиза извън пределите на страната ни. Вероятно много прохождащи артисти искат да са на твоето място. Как обаче се стига до този етап и откъде и от кого се учиш? Доколко е важен талантът и доколко практиката - каква въобще е формулата за успеха ти? 

Аз използвам всякакви източници, за да се развивам, дори и сега – колеги татуисти, семинари, художници от всякакъв тип (графити, портрети, пейзажи), всякаква литература за рисуване, видеклипове в YouTube. За мен формулата на успеха е само една, а именно работа, работа и пак работа. Колкото и да си талантлив, ако не полагаш усилия да се развиваш във всеки един момент, нищо няма да се получи.

Отказвал ли си да татуираш клиент? И ако да, защо? А какво обичаш да татуираш? 

Ооо, да, отказвал съм и то неведнъж. Причините са били различни: клиент, който не е бил сигурен в това, което иска, или такива, които искат нещо безумно, за което съм сигурен от опит, че много скоро ще съжаляват. Малолетни клиенти, клиенти, които са дошли болни в студиото в деня за работа... и доста други причини.

Не е тайна за хората, които ме познават, че любимият ми стил за татуиране е реализъм. Обичам да татуирам портрети и животни, но също и много фентъзи неща.

Кое е най-голямото клише, което си чувал за татуираните хора?

За съжаление по времето, когато започвах, това беше – наркомани и престъпници! Радвам се, че вече нещата се промениха и все повече хора на изкуството (певци, музиканти, артисти), а също и лекари, учители и дори полицаи са хора, носещи нашето изкуство върху тях. Това накара хората от по-старото поколение да гледат с други очи на нас и това, което правим.

Интервю на Неда Ковачева

------------

Билети за Bulgaria Tattoo Expo можете да закупите от официалния сайт на събитието.

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес