Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синелибри 2024: Галасъбития на културите по време на фестивала

07 октомври 2024, 17:43 часа • 282 прочитания

Броени часове ни делят от началото на празничното десето издание на Синелибри, чиято програма е изключително щедра и многолика.

Поетичен пърформанс на режисьора Димитър Коцев-Шошо ще открие фестивала на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Музиката на Божидар Василев-Trombobby и прекрасните млади актьори Александра Костова, Яна Божанин, Спартак Панталеев и Теодор Каракачанов неминуемо ще докоснат публиката. След пърформанса ще се състои премиерно излъчване на "Партенопа" – новото кинематографично бижу на Паоло Сорентино. 

Фестивалът продължава традицията на галавечерите в чест на отделни култури с фокус върху съвременното европейско кино и литературата, която го насища със смислени послания. Тези изключително вълнуващи и обичани от публиката събития са подкрепени от съответните посолства и културни институти.

Още: Синелибри 2024 представя: Български премиери и изненади за децата

Кои са галавечерите

Още на 11 октомври от 19:00 ч. в кино "Люмиер" ще се състои галавечер на Испания с премиера на филма "В очакване на Дали" - обезоръжаващо топла и духовита комедия, вдъхновена от ексцентричната личност на Салвадор Дали. В рамките на събитието ще отбележим 100-годишнината от публикуването на знаковия "Манифест на сюрреализма" на Андре Бретон и ще чуем стихове на големите френски поети Пол Елюар и Луи Арагон.

На 13 октомври ще отбележим 60-ата годишнина от премиерата на филма "Зорба гъркът" с незабравимия Антъни Куин в главната роля. Класическата приключенска драма на режисьора Михалис Какоянис, която се занимава с неизтребимия човешки стремеж към свободата, е адаптация по романа "Алексис Зорбас" на Никос Казандзакис.

Още: Ан Хатауей обяви третата част на "Дневниците на принцесата" (ВИДЕО)

Кадър от филма "Игра с огъня", източник: Синелибри

В рамките на предстоящата галавечер на Португалия на 15 октомври ще бъде излъчена премиерно психологическата драма "Игра с огъня" на режисьора Жоао Канижо, който ще се присъедини към нас чрез специално видеообръщение. Ценител на катарзисното кино с хуманистичен заряд, Канежо деликатно пресъздава ежедневните борби на жените от по-бедните райони на Португалия, раздирани от любов, нежност, компромиси, отчаяние и стремеж към стабилност. Всяка от героините в този драматичен филмов триптих, създаден по мотиви от три пиеси на Огуст Стриндберг, внася в историята собствен колорит. Събитието предвижда задълбочена дискусия с участието на театралния режисьор Крис Шарков.

Зрителите не бива да пропускат и галасъбитието на Чили на 16 октомври, когато ще отбележим 120 години от рождението на Пабло Неруда с премиера на книгата му "Стиховете на Капитана", която излиза на български език за пръв път. Премиерата ще бъде съпроводена с прожекция на биографичната драма "Неруда", приковаваща вниманието с интелигентен сценарий, великолепни декори и актьори, които не играят, а свещенодействат. Събитието предвижда четене на стихове в оригинал и на български език със специалното участие на Андрес Сааведра, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", преводача на сборника Калин Коев и актьора Спартак Панталеев.

Кадър от филма "Ягна и селяните", източник: Синелибри

На 17 октомври е събитието на Полша, което включва разговор за тънкостите на анимацията и премиера на "Ягна и селяните" - свободна адаптация на класическия роман епопея "Селяни", за който полският писател Владислав Реймонт получава Нобелова награда. Филмът е визуално завладяваща анимация за възрастни, дело на Дорота Кобиела и Хю Уелчман, създатели на номинирания за "Оскар" биографичен филм "Да обичаш Винсент".

Още: Обявиха премиерната дата на "Писък" 7 (ТРЕЙЛЪР)

На 18 октомври е финландската галавечер, която ще бъде увенчана с премиера на младежката драма "Светлина, светлина, светлина", адаптация по книга на Виля-Тулия Хуотаринен. Една покоряващо емоционална история за пробуждането на сексуалността и невъзможните избори, които правим на 14-годишна възраст. Преди прожекцията ще проведем видеоразговор с режисьорката Инари Ниеми и дискусия за съвременното финландско кино с участието на Благой Иванов и Зузи Аспарухова.

В рамките на празничната вечер на Румъния, на 22 октомври в кино "Одеон" ще бъде показан документалният филм "Ана Бландиана: между мълчанието и греха", посветен на голямата румънска поетеса и дисидентка. Животът на Бландиана е модел за подражание, защото съчетава изумителен творчески размах с принципна и непоколебима гражданска позиция. Еднакво критична към комунистическите лишения и духовната празнота след прехода към клептократичен капитализъм, Бландиана продължава да тълкува света чрез своята поезия и да огласява истината. Събитието ще бъде съпроводено с видеоинтервю с режисьорката Диана Николае и разговор за поезията на Бландиана с преводачката Румяна Станчева.

Унгарската галавечер на 24 октомври насочва вниманието към талантливия режисьор Барнабаш Тот и неговия нов филм, озаглавен "Кралската игра". Спечелил критика и публика с блестящата историческа драма "Тези, които останаха", сега Тот ни предлага майсторски изпипан психологически трилър, създаден по мотиви от прочутата "Шахматна новела", лебедовата песен на Стефан Цвайг. Преди премиерата на филма в правилата на "кралската игра" ще ни посвети гросмайсторът Ива Виденова-Куляшевич.

Билетите за всички прожекции и галасъбития са вече в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн. Повече информация за филмовата програма и за десетките предстоящи специални събития ще намерите на уебстраницата на Синелибри.

Още: Трогателен концерт за 90-ата годишнина на Васил Казанджиев закри "Софийски музикални седмици"

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес