Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две от най-известните платна на Уорхол отиват на търг

06 октомври 2013, 11:02 часа • 146093 прочитания

Две платна на знаменития американски художник Анди Уорхол ще бъдат представени на търг през ноември в Ню Йорк от аукционните къщи "Кристис" (Christie`s) и "Сотбис" (Sotheby`s), предаде БГНЕС.

Организаторите се надяват да спечелят от тях около 120 млн. долара.

Картината на Уорхол от 1963 г. "Катастрофата на сребърната кола", на която са изобразени последиците от сериозно пътно-транспортно произшествие, ще бъде предложена на търга на "Сотбис" на 13 ноември. Очаква се тя да бъде продадена за 60 млн. долара. Платното е с дължина 2,4 метра и височина 4 метра и се състои от две части. В лявата половина основателят на поп арта е сглобил колаж от 15 фотографии на кола, врязала се в дърво, а дясната половина е празна.

Втората творба на художника - ‘Coca Cola’, ще бъде изложена н "Кристис" на 12 ноември. Според изкуствоведите създаденото през 1962 черно-бяло изображение в човешки ръст на бутилка от популярната напитка е знаково за творчеството на Уорхол. Организаторите планират да продадат ‘Coca Cola’ за 40-60 млн. долара.

Анди Уорхол (с истинското име Андрей Вархол) е роден през 1928 г. в Питсбърг, а умира през 1987 година. Ценовият рекорд на творчеството му е картината "Катастрофата на зелената кола", продадена в Ню-Йорк през 2007 г. за 71.7 млн. долара. За популярността му говори и паметникът в негова чест в Ню Йорк.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес