Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вашингтон: Решението на Косово относно терористичните организации е взето без съгласуване

30 юни 2023, 22:48 часа • 2935 прочитания

Решението на правителството на Косово да обяви организациите "Гражданска защита" и "Северна бригада" за терористични не е взето в координация със САЩ и други международни партньори, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от "КоССев". Твърдението е противоположно на казаното вчера от Джелал Свечла, който твърди, че тази стъпка е координирана

"Тя трябваше да бъде координирана с най-близките международни партньори, включително с тези, чиято основна отговорност е да гарантират стабилността на Косово". Още веднъж призоваваме Косово да се въздържа от едностранни стъпки в момент, когато работим с всички страни за разрешаване на настоящата криза", се посочва в отговора на запитването на албанската служба на "Гласът на Америка", предава БГНЕС.

Курти: Искаме освобождаването на полицаите и натиск от международната общност върху Сърбия

Посочва се също така, че Съединените щати осъждат, както е посочено, неприемливото насилие срещу войските на Международната мироопазваща мисия на НАТО в Косово. "Лицата, отговорни за нападенията, следва да бъдат преследвани - при спазване на предвидените процедури и при пълна прозрачност", се уточнява в отговора на Държавния департамент.

Вчера косовското правителство обяви "Гражданска защита" и "Северната бригада" за терористични организации и това ще влезе в сила в Косово от днес. Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че тези организации представляват "сериозна и пряка заплаха за сигурността и конституционния ред на Косово".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес