Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След "Хелън": Нов ураган се носи към САЩ

06 октомври 2024, 10:59 часа • 529 прочитания

Губернаторът на американския щат Флорида обяви извънредно положение, тъй като синоптиците предупредиха, че през следващата седмица щатът може да бъде връхлетян от поредна голяма буря.

Милтън

Тропическата буря „Милтън“, която в момента бушува в западната част на Мексиканския залив, „се очаква да се засили до голям ураган, докато се движи към Флорида в средата на следващата седмица“, заяви Националната метеорологична служба в социалната мрежа X.

Нови разрушения 

В зависимост от траекторията си „Милтън“ може да донесе нови разрушения в районите на западното крайбрежие на Флорида, които все още се възстановяват от урагана „Хелън“ със скорост на вятъра 225 км в час.

„Хелен“ се придвижи навътре в страната през Джорджия, Южна и Северна Каролина, като предизвика наводнения и уби най-малко 220 души, предаде БГНЕС.

Жертви

Във Флорида, където „Хелън“ остави най-малко 14 жертви, губернаторът Рон Де Сантис обяви ново извънредно положение в 35 окръга преди пристигането на „Милтън“.

„Ще продължим да разполагаме с щатски активи, за да се подготвим за ефективно търсене и спасяване, възстановяване на електрозахранването и разчистване на пътищата“, каза той.

„През следващите няколко дни се очаква стабилно до бързо засилване“, предупреди Националният център за ураганите. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес