Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

22 април 2024, 09:41 часа • 6941 прочитания

Председателят на американската сенатска комисия по разузнаването Марк Уорнър от Демократическата партия изнесе данни, че за последните две години, откакто руският диктатор Владимир Путин подпали войната в Украйна, с по-малко от 3% от военния си бюджет САЩ са помогнали на Киев да нанесе огромни загуби на руската армия.

Още: Данни за локални провали на украинската армия, в Русия се страхуват за парите си на Запад (ВИДЕО)

Почти 90% от сухопътните руски сили са елиминирани

"С по-малко от 3% от нашия бюджет за отбрана за две поредни години с украинците елиминирахме 87% от съществуващите сухопътни сили на руснаците, 63% от танковете им, 32% от бронетранспортьорите им, без да загубим нито един американски войник, благодарение на смелостта на украинците и оборудването, което получиха от нас и от европейските ни съюзници", заяви Уорнър пред CBS.

ATACMS за Украйна - кога?

Той изнесе информацията в отговор на въпрос ще получи ли украинската армия артилерия с голям обсег на действие като ATACMS с приетия от Камарата на представителите пакет от близо 61 милиарда долара: Най-после: САЩ се размърдаха, 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът (ВИДЕО).

В него се предвижда около 60% от парите да останат като инвестиция в индустриалната база на САЩ. Попитан за ATACMS ли ще са тези средства и кога Украйна може да ги получи, Уорнър отвърна: "Чудесната новина е, че това най-накрая се случва. Трябваше да се случи още преди шест месеца. Следващото най-добро време е точно сега, тази седмица".

Снимка: Getty Images

Още: Столтенберг: Помощта на САЩ за Украйна не е закъсняла

Уорнър изрази надежда, че веднага щом пакетът се гласува и от Сената и стигне до бюрото на президента Джо Байдън, то към Киев ще тръгнат доставки на ракетите с голям обсег и ще бъдат транспортирани "до края на седмицата".

ATACMS е тактическа балистична ракета с обсег до 300 км, която се изстрелва от пусковата установка HIMARS или от M270 MLRS. Миналата есен САЩ предадоха на Украйна партида от тези ракети, но стара модификация - с обсег около 160 км.

Що се отнася до артилерийските снаряди, руснаците превъзхождат украинците в съотношение десет към едно, каза Уорнър.

Още: САЩ може да прехвърлят ракети ATACMS на Украйна следващата седмица

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес