Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първият гей-кандидат за президент на САЩ загуби шансове да се бори за Белия дом

02 март 2020, 06:40 часа • 3401 прочитания

Пийт Бутиджич - първият открито хомосексуален кандидат за президент на САЩ от голяма партия, приключи кампанията си за номинациите на демократите за изборите през ноември срещу Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. Бутиджич сам обяви, че се отказва от надпреварата - с официален аргумент, че голямата цел е да бъде "преборен" Доналд Тръмп, предаде CNN.

38-годишният Бутиджич бързо се е издигна, за да се превърне в национална политическа фигура, но се представи много слабо на предварителните избори в Южна Каролина, печелейки доверието на едва 8% от гласувалите.

Бутиджич започна кампанията с победа в Айова и спечели национално внимание със своя професионален подход в често ожесточената надпревара за номинации.

Победата на Джо Байдън в Южна Каролина го изкара от надпреварата само дни преди избирателите от 14 щата да отидат до урните в т. нар. "Супер вторник". С 48% от гласовете в Южна Каролина, бившият вицепрезидент изпревари Бърни Сандърс, което го позиционира като основен съперник на сенатора с леви убеждения.

Тръмп реагира бързо в Twitter: "Пийт Бутиджич е аут. Всичките му гласове в "Супер вторника" ще отидат при сънливия Джо Байдън. Страхотен момент. Това е ИСТИНСКОТО начало за демократите, които ще се опитат да изкарат Бърни (Сандърс) от играта".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес