Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правото да носиш оръжие и социалните мрежи за малко да убият невинен човек

09 юли 2016, 20:12 часа • 3953 прочитания

Абсурдното законово положение за носене на оръжие в САЩ и бумът на социалните мрежи удариха по невъобразим начин живота на 34-годишния Марк Хюз. Буквално за часове неговото име стана по-популярно в търсенията в Google, отколкото това на бившия нападател на „Манчестър Юнайтед” от 90-те години на миналия век Марк Хюз – негов съименник.

За разлика от именития уелски футболист, американецът Марк Хюз е чернокож. И сега той и семейството му живеят в страх – защото Марк избра да следва Втората поправка на американската конституция и законите в Тексас, за да отиде на протест, въоръжен с автоматична карабина AR-15. По закон в Тексас всеки, който легално има оръжие, може да ходи с него на публични места.

В четвъртък вечерта (7 юли) Марк отива на протест с брат си Кори в Далас. Протестът се провежда заради двете отделни убийства на двама чернокожи от полицаи в Луизиана и Минесота. В щата Минесота в сряда (6 юли) полицаи застреляха 32-годишния чернокож Филандо Кастиле. Той бе ранен с няколко изстрела на волана на колата си, след като бе спрян от пътни полицаи. В автомобила, освен Кастиле, бяха жена и дете. Кастиле почина в болница от раните си, а приятелката му пусна запис от случилото се във Facebook. Инцидентът се случи скоро, след като Министерството на правосъдието в САЩ започна разследване на убийството във вторник от двама полицаи на 37-годишния чернокож Елтън Стърлинг в град Батън Руж, щата Луизиана.

Братът на Марк – Кори, е член на Next Generation Network. Това е група, която се бори срещу това изгубените животи на чернокожи да се превръщат просто в хаштагове – образното описание на Time за дейността на организацията. А Марк идва на протеста, следвайки примера на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, който през юни прави митинг в Далас и там една от темите е правото да се носи свободно оръжие!

Историята след това за малко да се развие трагично. Двамата братя са само на една пресечка от мястото, където започва стрелбата, отнела живота на петима полицаи. Кори моментално настоява Марк да предаде карабината си на полицията и той го прави, а двамата братя помагат в евакуацията на ужасените хора. Но нито Марк, нито Кори знаят, че преди да започне стрелбата, неизвестен все още човек прави снимка на Марк, докато носи карабината си на протеста. А силите на реда моментално разпращат снимката до всички традиционни медии, наводняват с нея и социалните медии. И изведнъж, лицето на Марк става образът, върху който може да се излее гневът на полицията в Далас, след убийството на петима техни колеги!

„Помислих, че моят брат ще стане хаштаг”, признава Кори в момента, в който и двамата осъзнават какво се случва. Изпаднал в ужас, Марк моментално сваля камуфлажната си фланелка, с която е на снимката. След това той намира двама от полицаите, на които вече е помагал при евакуацията и се предава на тях. Въпреки това отношението към Марк е доста грубо – той и брат му са задържани, не са им прочетени веднага правата, на Марк не му дават да говори с адвокат още от началото на разпита. За капак на полицията ѝ отнема доста време да свали снимката на Марк от официалния си Twitter профил и да пусне опровержение. В крайна сметка полицията още не е върнала пушката на Марк, не му е върнала дори фланелката.

„Не бих повярвал на полицията отново”, обобщава ситуацията Кори. Сега брат му, а и той самият, постоянно получават заплахи, защото много хора са убедени, че те са замесени в убийствата на полицаи. Има дори случаи, в които заплахите са придружени от снимки на домовете им – през Google. Но Марк е категоричен – няма да спре да ходи на протести и ще носи оръжието си, когато то му бъде върнато! И не приема, че отговорът може да не е оръжие!

Според полицията в Далас за стрелбата отпреди два дни е виновен единствено 25-годишният ветеран от Афганистан Мика Джонсън. Той се самоуби след като беше обкръжен от полицейски сили в гараж в Далас. Иначе по случая бяха задържани трима души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес