Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Половината от обезщетенията за пандемия в САЩ отишли в ръцете на измамници

10 юни 2021, 15:27 часа • 3795 прочитания

Почти половината от сумата, изплатена като обезщетение за безработица в САЩ по време на пандемията, е попаднала в ръцете на измамници, съобщи интернет порталът Axios, позовавайки се на данни от компания ID.me, специализирана в защитата на личните данни.

Според ръководителя на компанията Блейк Хол, до 50% от всички плащания вероятно са били откраднати от престъпници, благодарение на фалшиви заявления за изплащане на обезщетения, за чието изработване са използвани откраднати лични данни на граждани на САЩ. По негови оценки, става въпрос за сума от порядъка на 400 млрд. долара.

По информация на фирмата за анализи LexisNexis Risk Solutions, до 70% от откраднатите средства впоследствие са се оказали в чужбина. Размерът на сумата и трансграничният характер на измамите поставят ситуацията в графа „проблеми на националната сигурност“, смята Axios.

До момента Министерството на финансите на САЩ не е коментирало информацията.

През април Федералната комисия по търговия на САЩ заяви, че през 2020 г. е получила повече от 394 000 жалби на граждани, че личните им данни са били използвани от трети лица за получаване на обезщетения за безработица. Ръстът в сравнение с 2019 г. е бил почти 3000%, писа тогава „Форбс“.

Порталът подчертава, че американските власти си давали сметка за възможните схеми за измама, но преценили, че е по-важно да осигурят средства на нуждаещите се.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес