Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На срещата на върха в Швейцария: САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за енергийния сектор на Украйна

15 юни 2024, 13:48 часа • 7827 прочитания

На започналата днес, 15 юни, среща на върха в Швейцария вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви, че Вашингтон отпуска над 1,5 милиарда долара за енергийния сектор на Украйна. Новината е публикувана и на сайта на Белия дом.

Парите ще бъдат отпуснати чрез Американската агенция за международно развитие (USAID) и Държавния департамент.

Пакетът от страна на USAID включва 500 милиона долара ново финансиране за енергийна помощ и пренасочване на по-рано обявени 324 милиона долара за спешни енергийни нужди в Украйна. Тези средства ще бъдат използвани за ремонт на енергийната инфраструктура, повредена в резултат на руските атаки, разширяване на производството на електроенергия, насърчаване на инвестициите в частния сектор и защита на енергийната инфраструктура.

Още: Първата среща на върха за мир в Украйна започва в Швейцария

Новият пакет от USAID и Държавния департамент включва и хуманитарна помощ в размер на повече от 379 млн. долара. Те ще отидат за храни, здравни услуги, осигуряване на подслон, водоснабдяване и канализация и хигиенни услуги за милиони уязвими украинци, както и помощ в селското стопанство и средства за препитание, за да се даде възможност на засегнатите семейства да възстановят доходите си и да посрещнат основните си нужди, се казва в прессъобщението на Белия дом.

Още: Танкове, БТР-и и боеприпаси: Германското правителство одобри помощта за Украйна

Освен това вицепрезидентът Харис обяви, че Държавният департамент планира да отпусне допълнителни 300 милиона долара за осигуряване на жизненоважно оборудване за украинската гранична охрана и правоприлагащите органи.

Средствата са част от по-голям пакет помощ, иницииран от президента на САЩ Джо Байдън.

Още: Дания става първата членка на НАТО, която ще инвестира в производството на оръжия в Украйна (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес