Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кубинците все по-често изоставят домашните си любимци: Ето причината (ВИДЕО)

14 октомври 2024, 14:13 часа • 480 прочитания

Кубинците все по-често изоставят домашните си любимци. За проблема разказва в репортаж The Associated Press.

Ето причините

Въпреки че няма официални данни или прогнози за това колко домашни любимци са изоставени от собствениците си, които напускат Куба, броят на изоставените котки и кучета се е увеличил през последните две години, тъй като кубинците мигрират в рекорден брой, коментират активисти, които се грижат за животните.

Транспортирането на животно от Хавана до Маями чрез специализирана агенция може да струва до 1200 долара — включително медицински прегледи и полет — и от септември собствениците на домашни любимци трябва да платят допълнителни 1300 долара, за да изпълнят законовото задължение за карантина.

За тези, които остават в Куба, ежедневието не е лесно: брутният вътрешен продукт на страната спадна с 2% през 2023 г., което доведе до необуздана инфлация и недостиг на храна и гориво.

С други думи - грижата за домашен любимец на острова може да бъде непосилна за повечето кубинци. ОЩЕ: Сълзи на щастие: Американка намери котката си след цели 11 години (ВИДЕО)

 

Има и късметлии

Балто, Пепа и Мами бяха сред късметлиите. След като бяха изоставени от собствениците си, които напуснаха Куба или просто не можеха да се грижат повече за тях, кучетата бяха спасени от активисти за правата на животните на острова, които ги нахраниха, стерилизираха и им намериха нов дом.

Много други нямаха този късмет и бяха оставени да се скитат по улиците.

Не винаги има щастлив край

Въпреки че приютът намери дом за около 300 спасени домашни любимци през изминалата година, много от тях бяха върнати - или просто изчезнаха - след като новите им собственици също решиха да мигрират. За тези животни не винаги краят е щастлив. ОЩЕ: Северна Корея забрани отглеждането на кучета като домашни любимци

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес