Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел за първи път е атакувал Северен Ливан - има жертви в християнско село (ВИДЕО)

14 октомври 2024, 16:48 часа • 669 прочитания

Първи случай на израелски обстрел по Северен Ливан от началото на войната в Близкия изток след атаките на "Хамас" на 7 октомври 2023 г. бе регистриран днес, 14 октомври 2024 г.

Reuters и ливанската държавна информационна агенция съобщават за израелски удар по село Айту в района на Згарта. До момента израелската армия обстрелваше единствено Южен Ливан, а отскоро започна и трансгранични сухопътни сражения с подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула" в района. Северната част на Ливан е с преобладаващо християнско население.

Още: Израелски войници сринаха паметник на мъртвия генерал Касем Сюлеймани в Ливан (ВИДЕА)

Жертви

Ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че 9 души са загинали и един човек е ранен, като спасителните операции продължават. Ливанският Червен кръст също излезе с изявление, в което се казва, че 18 души са загинали, а четирима са ранени. Израел все още не е коментирал съобщенията за удара.

Още: При фатален удар по център за раздаване на храна в Газа: Пречи ли "Хамас" на хората да се евакуират? (АУДИОЗАПИС)

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват голяма колона дим, издигаща се над Айту, а също мъртви и ранени хора, лежащи на земята.

Айту е известно като маронитско християнско село с няколко църкви и население от около хиляда души. Смята се обаче, че в него живеят много хора, разселени от войната в Южен Ливан, съобщава BBC.

Възможно е Израел да се е прицелил във високопоставен лидер на „Хизбула“, пише The Times of Israel.

Още: Израел е скъсил списъка си с мишени в Иран, Техеран със "спешна дипломация" от страх за ядрените обекти

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес