Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненада с делото за инсинератора на Гайтански: Стигна почти докрай, но започва от нулата

14 октомври 2024, 16:30 часа • 3847 прочитания

Изненадващ ход на съдебното дело около спорния проект на фирма „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански – Вълка, за инсинератор за боклуци край Павликени – то тръгва отначало, вместо Върховният административен съд (ВАС) да излезе с финално решение до дни. Причината е отвод на съдия поради потенциален конфликт на интереси, а големият въпрос е защо той идва точно сега.

Информацията е на гражданското сдружение „Ти решаваш“, което е страна по делото заедно с РИОСВ – Велико Търново. Сдружението и регионалната инспекция атакуваха изграждането на каменна вата с енергоизточник - инсинератор за изгаряне на RDF отпадъци край село Върбовка, за който се твърди, че ще е с капацитет над 400 000 тона годишно.

Още: "Вълкът на Върбовка": С помощта на държавата Гайтански строи огромен инсинератор за боклуци (ВИДЕО)

Отвод точно към края

От „Ти решаваш“ обявиха в понеделник, че има отвод на съдия Хайгухи Бодикян, част на 3-членния състав на ВАС, на който е разпределено делото. Причината е "съмнение за безпристрастност по отношение на ответника по делото, респ. Министър на МОСВ (Министерството на околната среда и водите), зам.- Министър на МОСВ, към момента на издаване на оспорения административен акт".

Оттам е отменено определение на съда за даване ход по същество, постановено в съдебно заседание, проведено на 16 сепетмври 2024 г. Възобновява се производството по делото – т.е. всичко започва отначало.

Още: ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

„И Вие ли се питате защо на съдебния състав му беше нужна една година, две заседания и ангажиране, съответно похабяване на огромно количество гражданска енергия, за да разбере точно сега, дни преди изтичане на едномесечния срок, в който трябваше да се произнесе с решение, че има конфликт на интереси?!“, задават въпрос от „Ти решаваш“. „Вероятно отговорът е в това, че ВАС не е храм на Темида, а театрална сцена на „игрите на тронове““, тълкуват от сдружението.

"Второто събитие, което се разви по същото време, е внезапно появилото се "стомашно неразположение" на арестувания Румен Гайтански - Вълка и преместването му от ареста в болнично заведение за лечение", смятат от "Ти решаваш".

Снимка: Румен Гайтански, БГНЕС

Историята на скандалния проект

Проектът за огромен инсинератор, който ще може да изгаря отпадъците на всички градове и села в България и би превърнал една от най-плодородните части на Дунавската равнина в сметище, предизвика остра обществена реакция. През годините обаче планът на фирмата на Гайтански привлича труднообяснима подкрепа от местни и национални власти, която понякога отива отвъд закона - например решение от 2021 г. на РИОСВ - Велико Търново, че няма нужда "Петрургия" да представя нова екологична оценка на изменението на специализирания устройствен план за обекта.

През 2013 г. "Петрургия" получава концесия за добив на базалт в околността на село Върбовка, община Павликени. За повече от десет години концесията не се развива, а базалт не се добива и до днес.

През 2020 година "Петрургия" представя ново инвестиционно предложение - производство на каменна вата от добивания от концесията базалт. Притеснителен елемент от проекта, който предизвиква масовите граждански протести в Павликени и Севлиево, е това, че производството изцяло ще се захранва с енергия от „собствен енергоизточник“ – инсинератор на боклуци.

Още: Заводът за горене на боклук на Румен Гайтански край Павликени се превръща в скандал

По проект съоръжението ще работи 24 часа в денонощието и ще изгаря 1160 тона RDF (гориво от отпадъци) на ден - или 423 хиляди тона на година: количество, почти равно на количеството, отделяно от всички населени места в България взети заедно (430 хиляди тона). Такава е статистиката, предоставена от инвеститора в Доклада му за оценка на въздействието върху околната среда, съобщи в свое разследване Антикорупционният фонд.

Отпадъците са централна част от бизнеса на собственика на "Петрургия", Румен Гайтански - Вълка, от 90-те години на миналия век до днес. Фирми, свързани с Гайтански, извършват сметосъбирането и извозването на боклука в множество квартали на София и градове в страната, припомниха от АКФ.

Казусът достигна до Върховния административен съд, след като Административен съд – София област отсъди в полза на дружеството на Гайтански. Във връзка с предложения инсинератор се водят няколко съдебни дела, като до момента съдът устойчиво се произнася в полза на “Петрургия”.

Спорът касае решение от 2023 г. на Директора на РИОСВ - Велико Търново, което спира реализирането на инвестиционното намерение и което “Петрургия” оспорва пред административния съд. Инвеститорът настоява, че решението на РИОСВ - Велико Търново е следвало да се базира на становището на Екологичен експертен съвет, проведен през зимата на 2022 г., което е в полза на инсинератора. В действителност обаче, преди РИОСВ - Велико Търново да издаде решението си, през пролетта на 2023 г. се провежда втори Екологичен експертен съвет, който дава отрицателно становище за проекта.

Любопитен момент в производството пред Административния съд е, че Цонка Христова, бивш директор на РИОСВ, под чието председателство е проведен първият експертен съвет, се явява като свидетел на притежаваното от Гайтански дружество.

Съдбата на Гайтански

Припомняме, че Румен Гайтански - Вълка беше обвинен за присвояване на необезпечен кредит за близо 150 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР). В края на август Софийският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" на Гайтански. Антикорупционната комисия и прокуратурата се задействаха около него в период, съвпадащ с разцеплението на ДПС.

Още: Антикорупционната комисия свърза рекордния заем от ББР за Гайтански с дълговете на ТЕЦ-а на Доган

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес