Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОПЕК за пореден път понижи прогнозата за търсенето на петрол

14 октомври 2024, 16:33 часа • 379 прочитания

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи за пореден път своята прогноза за ръста на търсенето на черното злато в световен мащаб през 2024 година. Новата оценка на петролния картел се базира на данните, които са получени досега и представлява трето поредно понижение, предаде Ройтерс.

В своя най-нов месечен доклад за състоянието на петролния пазар ОПЕК предвижда, че търсенето на петрол ще се повиши с 1,9 млн. барела на ден през тази година. Това представлява понижение спрямо прогнозата за ръст от 2,03 млн. барела дневно, представена през миналия месец.

Ситуацията в Китай 

До голяма степен ревизираната надолу прогноза за търсенето на петрол се дължи на ситуацията в Китай, се посочва в доклада. ОПЕК намалява своята прогноза за ръста на търсенето на петрол в азиатската страна от 650 000 барела на ден до 580 000 барела дневно.

Още: Данни от Китай доведоха до обрат в цената на петрола

Очаква се мерките на китайското правителство за стимулиране на икономиката да подкрепят търсенето на петрол в азиатската страна през четвъртото тримесечие. Нарастването му обаче е затруднено заради различни фактори - от икономическите предизвикателства, пред които е изправен Китай, до преминаването към горива, които замърсяват по-малко околната среда, посочва ОПЕК.

"Потреблението на дизелово гориво продължава да бъде потиснато заради забавянето на икономическата активност", отбелязва петролният картел. Той понижава и своята прогноза за ръста на търсенето на черното злато в световен мащаб през 2025 година. ОПЕК предвижда, че то ще се увеличи с 1,64 млн. барела дневно при 1,74 млн. барела на ден, предвидени при предишната прогноза.

За втори път през годината: ОПЕК пак понижи прогнозата за търсенето на петрол

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес