Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 46 украински военни са избягали след позволен отпуск в чужбина

14 октомври 2024, 16:48 часа • 1662 прочитания

От началото на пълномащабната война в Украйна, отприщена от издирвания от Трибунала в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, 46 украински военнослужещи са заминали в чужбина на почивка и не са се върнали в Украйна. Това гласят данни от Главното управление на военната служба в Украйна и от заместник-главния командващ на генералния щаб, които Slidstva.Info цитира в отговор на свой въпрос.

"В периода от 24.02.2022 г. до 30.09.2024 г. са регистрирани 46 случая, когато военнослужещи не са се върнали в Украйна след почивка в чужбина. Такива военнослужещи се считат за доброволно напуснали военните части", се казва в официалната информация.

От Главна дирекция на военната служба уточняват, че преминаването на границата от военнослужещи може да става на общи основания, като то се осигурява от упълномощени служители. Освен това военнослужещите нямат ограничение в отпуска и за да заминат е необходимо само разрешението на командира на военното поделение.

Още: Все повече войници дезертират в Украйна. Ето колко хиляди са избягали

Министерството на отбраната на Украйна обаче не дава данни за случаи на закононарушения при преминаване на държавната граница. Но украинската гранична служба ежедневно регистрира опити на мъже в наборна възраст да преминат украинската граница на различни места на запад.

По данни на Slidstva.Info, 515 организирани престъпни групи са помагали за незаконното преминаване на границата на Украйна от началото на войната. Те са разкрити от граничарите в сътрудничество с други служители на реда. Общо става въпрос за около 1500 престъпници, действали предимно от чужбина.

Инжекция смелост

Според Роман Доник, ръководител на 151-ви център за военно обучение в Украйна, ако се приложи подходяща програма за обучение, най-малко 25% от завършилите едномесечен курс ще искат да се запишат в украинската армия. Той визира възрастовата група 20-25 години.

Доник е категоричен, че в течение на обучението хората се преобразяват - от първоначално чувство на уплаха, страх и неориентираност към все повече увереност и готовност за битка. Той добавя: "Най-лесният начин да оцелеете в битка е да елиминирате врага".

Още: Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес