Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какво страдат хората в развод

28 юни 2013, 09:27 часа • 2592 прочитания

Психолозите отдавна са наясно, че разводът не е здравословно явление за нито един от участниците в него. Сега учените установиха и как точно раздялата между съпрузи влияе върху организма.

Оказва се, че разводът предизвиква на физическо ниво най-големи проблеми със стомаха и сериозен спад в имунитета.

Освен това, тъй като раздялата от подобен тип не е бърз процес, тя води до появата на хроничен стрес. През цялото време, докато тя тече, организмът произвежда стресовия хормон кортизол, който повишава кръвното налягане и честотата на сърдечния ритъм.

Обикновено се стига до безсъние, което силно изтощава организма. Отслабването на имунитета пък води до появата на автоимунни заболявания, при които организмът работи сам срещу себе си.

Върху имунитета влияе негативно и депресията, която е често явление при развеждащите се хора. Здравето се влошава заради чувството на самота и социалната изолация, като едновременно с това хроничният стрес води до повишаване на тревожността. Не е изключено и развиването на пълноценна картина на клинична депресия с тежки симптоми, коментират изследователи от университета Харвард.

Човек, преживяващ развод, може да се окаже в ситуация на остра личностна криза, предупреждават специалистите.

Това се случва обикновено, когато голяма част от живота на единия от партньорите е силно свързан с този на неговата бивша половинка.

Най-често обаче се оказва, че от развода страда стомахът. Обикновено развеждащите се хора имат сериозни нарушения във функциите на стомашно-чревния тракт, които се проявяват предимно с разстройство на стомаха и синдром на раздразненото дебело черво.

Друг проблем на двойката в развод е наддаването на тегло, което е свързано с продължителното излагане на стрес.

Доказано е, че започва процес на ненормално натрупване на мазнини и непрекъснато преяждане. Това отново се дължи на повишените нива кортизол, допълват специалистите. Всъщност човек попада в „омагьосания кръг“ на кортизола – у него непрекъснато се наблюдава желание за прием на сладки, мазни и солени храни, които сами по себе си предизвикват последващо повишаване нивото на кортизол.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес