Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборите приключват. А сега: официален блокаж или имитация на експертно правителство?

02 април 2023, 20:57 часа • 6686 прочитания

ГЕРБ печели изборите, което не е съвсем неочаквано; въпросът е какти са вариантите оттук насетне. Изглеждат така:

Вариант 1: Експертно правителство 

Не са необходими особени математически умения - съвсем видно е, че единственият шанс за кабинет е в споделената власт на ПП-ДБ и ГЕРБ (упорито няма да добавяме тирето "-СДС", нямаме чак такова чувство за хумор). А не са необходими и особени политически наблюдения, за да стане ясно, че ако двете партии управляват, то ще е с общо експертно правителство. Нека веднага да уточня, че такова нещо не съществува - все още се издирва онзи наивен човек, който да смята, че посоченият от Борисов или Петков/Василев експерт ще има някаква автономност и че "експертността" му ще включва освен умения, някаква независимост. Томислав Дончев навремето бе казал, че това не са много реалистични неща и са "готини", но са "заблуда". Това е вярно, съвсем известен факт - по някаква причина просто в медиите фразата "експертно правителство" се радва на инфантилна популярност. Предлагам да се преименува и да се нарича малко по-дълго, но малко по-точно. Ето така: "Правителство на ГЕРБ и ПП/ДБ, в което Борисов, Петков и Василев се оттеглят назад, за да бутнат напред експерти, чиято цел е да създадат визуален фон на амнезията, в които мъглявини може би все още някой помни искаха да се арестуват едни други и целите им кампании почиваха на декларирания антагонизъм между двата лагера". Между другото, ако наистина се случи подобно експертно правителство, бъдещите резултати на третите - "Възраждане", биха се качили още нагоре.  

Вариант 2: Официален блокаж. Официално вписване в Гинес

Ако горната точка не се изпълни, може да броим пат-ситуацията за официална. И впрочем нерешима за поне още година напред. Съответно това би означавало и наистина вписване в Гинес, което ми се струва, че не е някакъв кой знае какъв повод за срам, при положение, че оглавяваме куп други и по куп безумни показатели класации. 

По-интересното е, че ако не се състави правителството, вече изглежда, че просто ще се чака да се появи нов политически участник, така както навремето се появи Трифонов, или след него Петков. Тоест нищо няма да се случи, докато нещата не се рестартират с онова първо разбиване на триъгълника от билярдни топки, които да дадат възможности за различни конфигурации. Нито БСП, нито ДПС, Стефан Янев, Трифонов и т.н. няма как да имат кой знае какви променливи в резултатите си - смея да кажа, в идните пет години. 

Избирателната активност - плачевна 

Да не вземем покрай разсъжденията да пропуснем най-важното: плачевната избирателна активност. Това обикновено предизвиква овиквания от всички посоки, увещавания да се гласува на всяка цена, патетични изблици за това, че всеки държи бъдещето на страната в своите ръце и негласувайки, го подарява на друг. По принцип има нещо такова, само дето и винаги остава впечатлението, че все пак ще е добре да гласуваш за партията, за която и онзи, дето те праща към урните, го е направил.  Въпросът е, че вината за т.нар. апатия, противно на това, което горните упражнения внушават, поне наполовина е на самите политици, отколкото на негласуващия електорат. Ако ПП-ДБ, ГЕРБ, Възраждане, ДПС, БСП и всички останали са мотивирали около 1/3 от българите да гласуват, значи толкова могат да мотивират. Не виждам как е възможно да свържем ниската избирателна активност само с гражданската несъстоятелност, но не и с политическото бездарие.

В периферията

Въпросът дали ИТН ще влязат в парламента (в момента са на кантар) е голямо вълнение за Трифонов, но някак си все още не е минало толкова време от онова колосално фиаско. И на неговия фон разливането на шампанско за прескачането на бариерата няма как да не изглежда комично. Но тъй като нивото на хумора там така или иначе падна до 4 % оригиналност, може би има и някаква закономерност. 

Нататък: Хипер активните опити на Мая Манолова да се коалира с всичко, което мърда, продължават да водят до неуспех. Ако на вас ви се струва, че този неуспех трябва да доведе до отказ, грешите - според мен Манолова ще интерпретира нещата както винаги оптимистично и позитивно и следващият път ще се коалира с още повече хора. Все още не съм успял да преброя кои бяха всички тотално изчерпани фигури от "Левицата", пардон ЛЕВИЦАТА!, но съм сигурен, че Манолова може да открие още такива. В крайна сметка само тя изпълнява лозунга "Съединението прави силата", просто, според мен, когато думите са били изписани на сградата на парламента, на никого не му е хрумнало, че някой може да прояви чак толкова голям апетит към съединения. Иначе би добавил: "Но не прекалявайте, по-спокойно".  

За финал: Корнелия Нинова няма да подаде оставка, Стефан Янев е готов с цитат на Кенеди, на НДСВ ще са й нужни още 800 дни, не знам какво стана с ВМРО, но почти не се сещам за нещо, което да ме интересува по-малко. 

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес