Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хамас и занаятчиите на статуса: Да вникнеш в темата за три дни

11 октомври 2023, 12:05 часа • 5605 прочитания

Когато сред много глупости в гимназиалните времена някой е съобщил уверено, че "трябва да бъдем гъвкави", е имал предвид нещо, което все още не ми е ясно. А малкото, което ми е ясно - малко презирам. Но с просто око се вижда, че доста хора са приели този съвет надълбоко. И са го реализирали така: гъвкаво придобиват по всяка тема на деня експертиза, която изглежда им е отнела няколко часа, нищо че отнема цял живот. Класическият пример за тази диагноза може да се даде с един експерт, който дава диагнози - наш лекар, чието име ще пропусна да спомена, защото е интелигентен и не е лош човек, а само досаден. Той натрупа популярност в социалните мрежи покрай ковид вълната, а след това не успя да се откаже от нея (от популярността) и стана геополитически анализатор, български политолог, журналист, инфлуенсър и пр. Разбира се, не е единствен.

Преди няколко дни журналистът Тома Томов гостува в едно предаване, където трябваше да разясни какво става в Израел след атаката на "Хамас". И даде един прелюбопитен отговор, каза така: 

"Аз с пропаганда не се занимавам". 

При опита да бъде насочен отново към една теза, за която не знам дали е реална или не, защото действително нямам тези познания, но ми изглежда напълно очевидно, че Томов ги има, той отново отвърна:

"С пропаганда не се занимавам. Ок?" 

И това беше всичко: след това той продължи да говори за конфликта в Израел. 

Ако сравним това гостуване с мащабната инвазия от мнения, които върлуват в социалните мрежи, ще видим известни разлики. Най-напред: оказва се, че експертизата по Близкия изток, общо взето най-заплетения геополитически възел, е наистина въпрос на ад хок обучение на нещо, което се изгражда за ден-два. Подозирам, че става така: след като веднъж завинаги инфлуенсърът е вникнал на молекулярно ниво в РНК ваксините (това е станало ден-два след като е проумял положенията с шиповия протеин на коронавируса), инфлуенсърът е изпаднал в деликатно положение: той знае всички тези неща, но темата на деня се е изместила и е необходимо да се пригоди към новата. Разбира се, че след като войната в Украйна е ясна като бял ден, понеже е наблизо, насочването му към Близкия изток ще отнеме малко повече време. Колко? Долу-горе колкото е продължила шестдневната война - ето един оптимален срок, след който геополитическият пъзел му е достатъчно познат, за да напише статуси. Ако сте готови да отправите упрек за скоростта на адаптацията, влезте в неговите обувки и ще разберете драмата: много други вече го изпревариха и изгледали три клипа в ютюб, писаха по темата, той не може да си позволи по-голямо забавяне.

Колкото и да иронизираме тези амбициозни всезнайковци, тези всеприложими занаятчии на статуса обаче, най-голямата ирония е, че именно те, а не онзи, който знае всичко и казва "аз с пропаганда не се занимавам", доминират медийното пространство. Никога повече дилетанството не е получавало толкова голяма трибуна и никога досега думата "експерт" не се е раждала за няколко дни, прикачена към ревера като брошка от сергия, купена на път за студиото. 

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес