Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Младоженците от фолклорния събор „Леденика“ работят в Европейския парламент

07 юни 2019, 15:20 часа • 3031 прочитания

Двамата млади, които избраха да са младоженците  в Северняшката сватба на фолклорният събор „Леденика“, са Петя и Калин. Те ще се венчаят сред дивната красота на Врачанския Балкан. Младоженецът е врачанин и работи в сферата на регионалното развитие и европейския бюджет в Европейския парламент, а бъдещата му съпруга Петя е родена в Самоков. Тя се занимава с проекти на Европейската комисия в областта на климатичните промени. Те ще се приберат от Брюксел за атрактивното си сватбено тържество в местността „Леденика“.

Решението им да сключат брак идва, след като узнават за автентичното пресъздаване на Северняшката сватба по време на фолклорния събор „Леденика“. И двамата са големи планинари, дори са се сгодили в планината, където обичат да прекарват свободното си време. Така идеята да сключат брак под открито небе и врачанските скали, ще стане реалност. На тяхното сватбено тържество досега са се записали да дойдат повече от 700 участника, които ще седнат на обедната им трапеза на открито в местността „Леденика“.

Организаторите на събитието Община Враца и Регионален исторически музей, са подготвили много нови изненади на хилядите любители на българските традиции и обичаи, които очакват на Събора. Тази година НФС „Леденика“ се провежда под патронажа на Министерството на туризма. За четвърти път, на 22-ри и 23-ти юни, във Врачанския Балкан ще се проведе най-голямата сватба на открито. Организаторите  споделиха, че вече няма стаи за нощувка в хотелите на  Враца и близките места. Заради това са подготвили къмпинг площадка за палатки и място за каравани  недалеч от горната лифтена станция. Ще бъдат задоволени и любителите на чевермето, а площадките ще  бъдат обезопасени с осветление. Транспортът  за събор „Леденика“ ще бъде безплатен, това  потвърдиха от общината.

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес