Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видин с нови възможности за сътрудничество с Казахстан

26 юни 2019, 21:10 часа • 4187 прочитания

Кметът на Видин Огнян Ценков посрещна Н. Пр.Темиртай Избастин в кабинета си и в знак на уважение към високия гост му подари картина, изобразяваща символа на Видин  – средновековната  крепост „Баба Вида“.

Посланикът на Република Казахстан у нас изрази удовлетворението си от факта, че за пореден път посещава старопрестолния Видин и винаги е бил приет изключително радушно.

Целта на срещата между видинския кмет и дипломата бе да се обсъдят възможностите за двустранно сътрудничество в областта на икономиката, културата и туризма. Конкретна тема на разговорите беше поставянето на територията на Руското военно гробище в града на възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин – гражданин на Казахстан, участвал и загинал в боевете край град Кула през месец октомври 1944 г.

 Във връзка с това е изпратено писмо до Община Видин от близките на загиналия, както и от страна на посолството на Казахстан. В отговор на молбата Общината е взела решение и е определено място за поставяне на паметния знак.

След срещата при кмета Негово Превъзходителство направи дарение от книги на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Посланикът е автор на една от тях, която се нарича „Казахстан“. В книгата са представени културно-историческите и природни забележителности на страната.

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес