Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три тайни за правилен избор на перфектната възглавница

23 март 2022, 20:00 часа

Преди да отидете в магазина за нова възглавница е добре да знаете каква поза предпочитате за сън.

Тайната на здравия сън е във възглавницата

Има много причини, които оказват въздействие на качеството на съня. Например некачествен матрак, прекалено топъл въздух в стаята, разсейващи шумове и светлини и т. н. Но всички те не са толкова важни, колкото неподходящата възглавница. Ако е стара, твърде обемна или обратното - равна, тогава няма да можете да си починете дори 9 часа след лягане.

Изборът на подходящата за вас възглавница може сериозно да подобри не само качеството на съня, но и живота. Благополучието, работоспособността и желанието да продължите напред зависят от качествения сън.

Ако правите всичко възможно да постигнете добрия сън, но не ви се получава, тогава незабавно отидете в магазина за нова възглавница.

3 Важни стъпки при избора на матрак от Моят Матрак

Как да изберем перфектната възглавница?

Правилната възглавница трябва да поддържа гръбначния ви стълб подравнен по време на сън, като е без значение в каква поза предпочитате да спите.

За всяка позиция на тялото трябва да подберете подходящата възглавница.

• Ако обикновено спите по гръб, възглавницата трябва да подкрепя врата и главата ви. Но в същото време главата трябва да се намира на оста на гръбначния стълб. Вратът не трябва да се издърпва нагоре. Идеалната възглавница за вас ще бъде със средна дебелина и умерено плътна.

• Ако спите настрани, възглавницата трябва да държи главата ви, така че да лежи възможно най-равно и успоредно на матрака. Не бъдете срамежливи и легнете в магазина върху изложбения модел на леглото. Поставете възглавница под главата си. Ако рамото е спокойно и главата е изравнена, значи сте избрали правилната възглавница.

Как да почистите матрака ПЕРФЕКТНО?

• Спането по корем не е най-удобната поза за повечето хора. Но ако обичате да се отпускате по този начин, тогава най-добре е да си купите възможно най-тънката и мека възглавница. Това ще съдейства за поддръжка на гръбначния стълб в най-физиологичната позиция.

Кога трябва да смените възглавницата си?

Колкото и да обичате възглавницата си, не можете да я използвате много години. В нея се натрупват прах и малки вредители, а освен това пълнежът се смачква и престава да поддържа шията и главата качествено. Ето защо сомнолозите препоръчват смяна на възглавницата поне веднъж на всеки 2 години.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес